Vlaamse Volksunie

Rechter stelt prejudiciële vraag aan Arbitragehof m.b.t. 'Belgische' eedaflegging gemeenteraadslid (27/12/01)

Mechels gemeenteraadslid Marc HENDRICKX (N-VA) dagvaardde begin dit jaar (03/01) de Belgische Staat in hoofde van haar minister van Binnenlandse Zaken, omdat hij daags voordien bij de eedaflegging voor de gemeenteraad trouw had moeten zweren aan de Koning en aan de wetten van het Belgische volk.

HENDRICKX vond dat hij als volksnationalist en republikein een handeling moest stellen die niet alleen regelrecht indruist tegen zijn politieke overtuiging, maar die daarenboven discriminerend is in vergelijking met politieke opponenten waarvan men géén krenkende en aan hun gedachtegoed tegengestelde daad verlangt (sociaal-democraten vraagt men niet om een eed van trouw te zweren aan het ongebreidelde liberalisme, christen-democraten vraagt men geen loyaliteit te betonen aan een Goddeloze samenleving, enz.). Het Mechels gemeenteraadslid en lid van het N-VA-partijbestuur vraagt één symbolische frank schadevergoeding.

Collega-advocaat en VLD-provincieraadslid Frank COEL nam de verdediging waar van Marc HENDRICKX, de Belgische Staat wendde zich tot één van de meest gerenommeerde advocatenkantoren van Brussel.

De Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel oordeelde thans in een uitgebreid gemotiveerd tussenvonnis dat het met het oog op een uitspraak ten gronde onontbeerlijk is om een prejudiciële vraag te stellen aan het Arbitragehof. Het Hof dient te oordelen of artikel 80 van de nieuwe Gemeentewet dat de eedformule voor gemeenteraadsleden vastlegt ('Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk') in strijd is met het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel vervat in de Grondwet.

HENDRICKX haalt hiermee alvast een eerste slag thuis. De Belgische Staat bepleitte in haar conclusies en pleidooien immers de afwijzing van HENDRICKX' vraag tot tussenkomst van het Arbitragehof. De symbolische waarde van de uitspraak kan niet geminimaliseerd worden.

Daarenboven wijzen Marc HENDRICKX en de N-VA nu richting Vlaamse Regering, die in de weken en maanden volgend op het juridisch initiatief van HENDRICX stelde dat de inhoudelijke bewoordingen van de eedaflegging zou worden aangepast aan de staatkundige realiteit, ingevolge de bij het Lambermont-akkoord verkregen defederalisering van de gemeente- en provinciewet. Tot op heden wijzigde er echter niets...!

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Marc Hendrickx, gemeenteraadslid, lid partijbestuur

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be
http://www.n-va.be/public/pages/visie/nieuws/pub_HeetVanDeNaald_detail.asp?ID=1114