Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amersfoort, 27 december 2001

Hyena's van Dierenpark Amersfoort nemen eerste stap in nieuw verblijf

Vandaag hebben drie hyena's de eerste stappen gezet in het nieuwe buitenverblijf. In de natuur verlaten mannelijke hyena's op een leeftijd van ongeveer twee jaar de moeder. Om dit natuurlijk gedrag zoveel mogelijk na te bootsen heeft Dierenpark Amersfoort een geheel nieuw verblijf gebouwd voor de drie broers.

Dierenpark Amersfoort heeft sinds 2000 een hyenapopulatie bestaande uit een koppel met drie zoons. Enkele jaren geleden zijn Dundee en Jambo naar Dierenpark Amersfoort gekomen. Dundee komt uit een Australische dierentuin (Perth Zoo) en Jambo komt uit een opvangcentrum in Gambia (zij bracht een nieuwe en waardevolle bloedlijn in, in de huidige dierentuinpopulatie). De tweelingbroers Dunja en Bodee zijn eind oktober 1999 geboren en de benjamin van de familie, Moya, werd in oktober 2000 geboren.

Speciaal fokprogramma
Dierenpark Amersfoort werkt op Europees niveau samen met collega-dierentuinen, die zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie EAZA (European Association of Zoos & Aquaria). Een belangrijke activiteit van deze organisatie is soortbehoud om diersoorten die in de natuur met uitsterven zijn bedreigd te behouden. Daarnaast zijn er speciale fokprogramma's om de huidige dierentuinpopulatie op peil te houden. Dierenpark Amersfoort is één van de twee Europese dierentuinen waar met hyena's wordt gefokt. Tevens is Dierenpark Amersfoort de trotse stamboekhouder van het hyenastamboek. Daarnaast steunt Dierenpark Amersfoort, onder de vleugels van Stichting Dierentuinen Helpen (het natuurbeschermingsfonds van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) een belangrijk hyenaproject in Oeganda.

Nieuw buitenverblijf
Het nieuwe buitenverblijf van de hyena's ligt centraal in het park grenzend aan het huidige verblijf van de ouders van het drietal. Voorheen was deze ruimte ingericht voor de cheeta's. Het verblijf is speciaal ingericht voor de drie jongens. Het is een ruw gebied met boomstammen en takken, zodat de hyena's verschillende schuil- en speelmogelijkheden hebben. Doordat de dieren een sterke dominantie c.q. individualisatie hebben is de oppervlakte van het verblijf erg groot, 1200 vierkante meter. Het verblijf is vanuit verschillende hoeken te bezichtigen. Dichtbij het verblijf kom je oog in oog te staan met de hyena's. Daarnaast zijn de dieren te observeren bij de Romeinse poort, de ingang van de Stad der Oudheid. Hier kun je de dieren observeren in 'oude' sferen. Voor kinderen is er een spannend 'hyenahol' waar je een heel andere kijk op het nieuwe verblijf hebt. Dierenpark Amersfoort is één van de twee dierentuinen in Nederland waar hyena's te bewonderen zijn.

Noot voor redactie