Consumentenbond

Kleurstoffen in tatoeages kunnen gevaarlijk zijn 27 december 2001

Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren in samenwerking met de GGD's uit Amsterdam en Groningen blijkt dat 10% van de onderzochte kleurstoffen voor tatoeages besmet is met ziekteverwekkende bacteriën. Bij het aanbrengen van tatoeages of permanente make-up kunnen deze bacteriën huidinfectie veroorzaken.

De besmetting ontstaat vooral doordat in beautysalons en tatoeageshops niet hygiënisch wordt gewerkt en verpakkingen te lang blijven openstaan. In 18% van de monsters zijn verdachte kankerverwekkende stoffen (azokleurstoffen) en diverse zware metalen in hoge concentraties aangetroffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet een aanvullend onderzoek naar de effecten van de gevonden zware metalen.

Tatoeages en permanente make-up (eyeliner, lipcontour, wenkbrauw) worden onder jongeren steeds populairder. Het aantal tatoeageshops (1000) en schoonheidssalons (1500) is de afgelopen jaren snel gegroeid en blijft groeien. Naar schatting hebben in Nederland 300.000 mensen een tatoeage of permanente make-up.

Minister Borst is bezorgd over het gebruik van kleurstoffen voor tatoeages en permanente make-up. De minister van Volksgezondheid zal regelgeving afkondigen waarbij het verwerken van de verdachte pigmenten in deze kleurstoffen wordt verboden. Daarnaast zal de minister hygiëne-eisen gaan stellen aan de kleurstoffen in tatoeageshops en schoonheidssalons.