Nederlandse Vereniging van journalisten

Richtprijzen fotografie 2002

Met de invoering van de Euro als wettig betaalmiddel voor ogen heeft de Fotografenfederatie een aangepaste versie uitgebracht van het richtlijnenboekje. In de genoemde richtprijzen is het gestegen prijspeil verwerkt.
De richtlijnen zijn vastgesteld op 25 oktober 2001 en gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam.
Het boekje geeft de fotograaf een indruk van de tarieven die hij of zij zou kunnen hanteren. De bedragen die voor een foto-opdracht worden genoemd zijn richtprijzen. De Fotografenfederatie schrijft dat de genoemde prijzen zo berekend zijn dat een gezonde bedrijfsvoering mogelijk is, waarbij zij aantekent dat 'het de fotograaf uiteraard vrij staat om zijn eigen prijs te bepalen'.
Alle tarieven zijn in Euro's gegeven, voor publicatie in Nederland en exclusief BTW.
Naast de Euro-richtprijzen zijn er in het boekje korte infostukjes te vinden over dagvergoeding voor opdrachten, vrije licenties, hergebruik, digitale fotografie en auteursrecht, naamsvermelding, nuttige adressen, et cetera.
De Richtprijzen Fotografie 2002 horen bij de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie - het zgn. blauwe boekje- die zijn gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. De tekst van de Algemene Voorwaarden zijn ook in de Richtlijnen afgedrukt. Meer en andere informatie is te vinden op de website van de Fotografenfederatie www.fotografen.nl.