LTO Nederland

LTO: 'Communicatie over MKZ-regels schiet tekort'

Veehouders en LNV blijven botsen over rigide regels na MKZ-crisis

Vrijdag 28 december 2001 - Vele veehouders lopen vast met hun bedrijfsvoering als gevolg van de rigide maatregelen, die minister Brinkhorst (LNV) in de nasleep van de MKZ-crisis heeft ingevoerd. Herhaaldelijk overleg tussen LTO en het ministerie heeft weliswaar een deel van de problemen opgelost, waaronder dat van het bijladen van vee aan de openbare weg. Maar over een aantal knelpunten blijft verschil van mening bestaan.

De maatregelen waar LNV stug aan vasthoudt, kunnen volgens LTO zonder veterinaire risico's worden versoepeld. Het gaat hierbij vooral om het verzamelen en de aan- en afvoer van runderen en schapen. In overleg met groepen veehouders heeft LTO niet alleen de praktijk op de bedrijven, maar ook de adviezen van een onafhankelijke veterinaire expert zwaar laten wegen.
LTO-Nederland wenst geen verantwoordelijkheid te nemen voor het pakket maatregelen, zoals dit vandaag door LNV bekend is gemaakt. Dit geldt eveneens voor de bijbehorende communicatie richting veehouders.

Al geruime tijd dringt LTO aan op het loslaten van de zgn. tijdelijke regio-indeling, die regels stelt aan het verzamelen en de aan- en afvoer van evenhoevige dieren in dat gebied. LTO ziet de veterinaire waarde van deze indeling niet (meer) en is van mening, dat de minister deze moet schrappen. De minister wil daar niet aan. De Tweede Kamer heeft ook twijfels over het nut van de regio-indeling. In een onlangs aangenomen motie eist de Kamer van de minister, dat hij de veterinaire waarde van de indeling binnenkort kan aantonen.

Een andere regeling, die niet valt te rijmen met de normale bedrijfsvoering van veehouders is de zgn. 30 dagen-regeling. LTO vindt dat schapenbedrijven onder voorwaarden van deze regeling vrijgesteld moeten worden. De afvoer en het uitscharen van schapen wordt door deze regeling sterk beperkt. Rundveebedrijven met zoogkoeien worden eveneens met beperkingen geconfronteerd, omdat zij zich voor de afvoer van kalveren - in tegenstelling tot melkveehouders - wèl aan de termijn van 30 dagen moeten houden. Ook veebedrijven, die kalveren willen afvoeren naar gespecialiseerde vleesveebedrijven, moeten zich aan de 30 dagen-regeling houden, terwijl daar veterinair gezien geen reden voor is.

LTO-Nederland is van mening dat de communicatie richting veehouders over alle resterende maatregelen na de MKZ-crisis erg tekortschiet. Het ministerie kiest internet als belangrijkste communicatiekanaal, terwijl in de vakpers fragmentarisch over alle maatregelen wordt bericht. Het gevolg is dat de meeste veehouders volgens LTO niet weten, wat wel en niet is toegestaan en waar ze zich aan moeten houden. Aan de communicatie over het resterende pakket maatregelen wil LTO niet meewerken, omdat de organisatie het niet eens is met deze maatregelen.

Nadere informatie: Ivar Bisseling (tel. 06 5155 3032) en Jack Luiten (tel. 06 5373 6017)