Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 28-12-2001
Serieverkrachter
Onderzoek heropend wegens nieuwe gebeurtenissen.

Oude zaken.

De Utrechtse serieverkrachter was eerder actief in de periode augustus 1995 tot en met februari 1996. De man pleegde 6 verkrachtingen en deed 12 pogingen daartoe. Ondanks de publiciteit en het grootschalig politieonderzoek is de man nooit gepakt. Inmiddels is hij helaas weer actief.

Nieuwe verkrachting.

Hij verkrachtte op woensdag 24 oktober 2001 een meisje uit Bilthoven. Uit DNA onderzoek is vast komen te staan, dat het om dezelfde dader gaat. Ook bij een beroving van een vrouw, twee dagen voor de verkrachting, gaat de politie ervan uit dat het om dezelfde man gaat.

Die woensdag, rond 19.00 uur, fietste een 16-jarig meisje over de Kees Boekelaan in Bilthoven naar huis. Plotseling kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze moest stoppen en bedreigde haar met een mes. Eerst vroeg hij om geld, maar toen zei hij dat zij af moest stappen en achter op de scooter moest gaan zitten. Het meisje liet haar fiets en rode tas staan en ging achterop zitten. De man reed weg in de richting van de Gezichtslaan, draaide om en reed, tegenover de sportvelden, het bos Heidepark in. Na ongeveer een kwartier stopten ze. De man bond het meisje vast aan een boom, plakte haar mond dicht met tape en verkrachtte haar meerdere malen. De man liet haar vastgebonden aan de boom achter. Het moet dan rond 20.00 geweest zijn. Ondertussen waren de fiets en de tas van het meisje op de Kees Boekenlaan gevonden. Er werd groot alarm geslagen en de zoektocht begon. Pas om 00.20 uur die nacht werd ze gevonden. Het kan zijn dat de man het meisje niet heeft opgewacht op het Kees Boekelaan, maar haar heeft gevolgd op weg naar huis. Onderweg heeft ze bij een snackbar een patatje gekocht. Daarna is ze langs de Iepenlaan en de Acacialaan gefietst en bij de Plusmarkt linksaf gegaan. Vervolgens is ze door de Vlinderbuurt naar de Kees Boekelaan gefietst.

Nieuwe beroving.

Maandag 22 oktober, rond 20.45 uur, fietste een vrouw over de Laan van Kovelswade in Utrecht. Vlak voor de splitsing met de Koningsweg, kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze achterop moest springen, anders zou hij haar steken. Toen ze achterop zat, vroeg hij of ze geld had en reed met haar weg. Ter hoogte van de Mereveldseweg reed de man linksaf het voetpad van het bos op. Hij kende de weg goed, want ondanks dat het donker was, reed hij vrij hard. Toen hij even stopte sprong de vrouw van de scooter en rende terug naar de Koningsweg. Daar wist ze een auto aan te houden en zo te vluchten.

Werkwijze.
De dader ging op dezelfde manier te werk als 6 jaar geleden. Hij zocht zijn slachtoffers altijd in de avonduren als het donker was of donker werd en meestal op donkere, slecht verlichte of onverlichte fietspaden. Hij benaderde ze van achter, dwong ze tot stoppen en gebruikte daarbij een mes. Eerst vroeg de man om geld, maar dwong de vrouwen dan achter op de scooter te gaan zitten. Vervolgens reed hij naar een afgelegen bosrijke omgeving. Het enige verschil met vroeger is, dat hij nu op een scooter rijdt en destijds op een fiets. Signalement.

blanke man;


1.75-1.80 mtr lang;


25-40jaar;

gezet postuur en

spreekt normaal Nederlands met mogelijk een Utrechts accent;

droeg een donkergekleurde jas.

De man reed op een zwarte of donkergekleurde scooter, klein model met buddyzit, een schuine voorkant en een doorlopend plateau voor de voeten. Hij droeg een zwarte integraalhelm met drie grijze letters achterop. De letters zijn opgebouwd uit horizontale streepjes. Eén van de letters moet een H zijn.
Afkomst.
Om een aantal redenen vermoedt de politie dat de dader uit Utrecht komt. Ten eerste dat mogelijk Utrechtse accent en daarnaast omdat hij nu wéér actief is in het groene gebied ten oosten/zuid-oosten van Utrecht. Dit is het gebied tussen Utrecht, Groenekan, Zeist, De Bilt en Bunnik. De politie heeft de overtuiging dat hij in deze omgeving en het groengebied goed bekend is.

Beloning.
De Hoofdofficier van Utrecht heeft een hoge beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze misdrijven. De politie vraagt.

Wie kent of herkent de dader aan de hand van het opgegeven signalement, mogelijk in combinatie met de scooter?

Wie heeft de fiets van het verkrachte meisje woensdag 24 oktober, vóór 20.30 uur, al zien staan op de Kees Boekelaan in Bilthoven?

Wie heeft de dader woensdag 24 oktober rond 20.00 uur het Heidepark uit zien rijden?

Wie heeft de man en het slachtoffer maandag 22 oktober op de scooter zien rijden in Utrecht in de buurt van de Laan van Kovelswade, de Koningsweg en de Mereveldseweg? Opvallend detail is dat hij een helm droeg en zij niet.

Tips n.a.v. extra uitzending.
Het AVRO televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde woensdag 7 november in een extra uitzending aandacht aan de heropening van het onderzoek. Samen met de overige publiciteit zijn er tot nu toe 1.500 tips, waaronder 450 bruikbare, binnengekomen. De politie is nog met veel van de tips bezig, maar de gouden tip zat er nog niet tussen. Tape.
De tape die de dader woensdag 24 oktober heeft gebruikt, om de mond van zijn slachtoffer af te plakken, is z.g. duct-tape, merk Polyken, 38 cm breed en zit per 50 meter op een rol. Het speciale is de zwarte, klevende, achterkant. Daar zit namelijk zwarte UV-bestendige lijm op. Deze rollen worden door de firma Stokvis in Alblasserdam vanuit Amerika geïmporteerd. De tape is sinds 1995 alleen aan Carglass in Nederland geleverd en dit jaar is er ook een kleine partij aan topsport centrum De Kuip in Rotterdam geleverd.

Uit onderzoek is gebleken dat de tape regelmatig door werknemers mee naar huis wordt genomen en dan wordt weggegeven. Ook wordt het wel eens aan klanten van Carglass meegegeven.

Tie-wraps.

De handen van de slachtoffers werden ook vastgebonden. Daarvoor gebruikte de man kabel- of bundelbinders, ook vaak tie-wraps genoemd. Deze zijn wit en vermoedelijk gemaakt in Taiwan. Het specifieke aan deze binders is de afmeting van 310 mm lang en 4,8 mm breed. De lengte van 310 mm is in Nederland nog niet gevonden. Meer vragen politie.

Wie weet wie de importeur en/of leveranciers van de tie-wraps in Nederland zijn?

Is er iemand die de combinatie tussen de verkrachter en de tape of tie-wraps iets zegt? Tie-wraps.
Tiplijn Recherche Bijstands Team tel. 030 - 2 10 00 02.