Ingezonden persbericht


Persmededeling van CD&V
(28 december 2001)

DEWAEL EN STEVAERT WILLEN GRONDWET AFSTEMMEN OP EIGEN CARRIEREPLANNING

Met hun pleidooi voor gelijktijdige federale en Vlaamse verkiezingen tonen Patrick Dewael en Steve Stevaert andermaal aan hoe weinig belang ze hechten aan de Vlaamse autonomie. Vlaanderen wordt opnieuw herleid tot een aanhangsel van de Belgische staat.

De logica van de staatshervorming van 1992-1993 (het Sint-Michielsakkoord) wilde net aan de gewesten een groter gewicht geven door hun parlementen te laten verkiezen los van de federale instellingen. Op die manier zouden de kiezers echt kunnen kiezen op basis van de thema¹s van gemeenschappen en gewesten.

Dewael en Stevaert argumenteren dat de mensen het onderscheid niet maken tussen federaal en Vlaams. Maar dat komt precies doordat de verkiezingen voor beide niveaus tot nu toe samen vielen. Als de Vlaamse verkiezingen in 2004 los van de federale plaatsvinden, zullen zij over Vlaamse thema¹s handelen en zullen de mensen veel makkelijker het onderscheid maken.

Overigens zit de vijfjaarlijkse verkiezing van het Vlaams Parlement in de grondwet verankerd (artikel 117). Dit artikel is niet voor herziening vatbaar verklaard en kan dus niet op korte tijd worden gewijzigd.

Met grondwetswijzigingen moet voorzichtig worden omgesprongen. In geen geval kunnen ze dienen voor persoonlijke carrièreplanning. Dat Dewael en Stevaert als Vlaamse ministers aan de volgende federale verkiezingen willen deelnemen is hun keuze, maar ze moeten die niet verhullen in een wijzigiging van ons federaal systeem. De kiezer heeft recht op duidelijkheid.

CD&V blijft kiezen voor een echte Vlaamse autonomie, inclusief afzonderlijke verkiezingen. Wij geloven in de toekomst van Vlaanderen en in het belang van de Vlaamse bevoegdheden. Deze Vlaamse thema¹s zijn voor ons wel degelijk een eigen verkiezingsstrijd waard.

Stefaan De Clerck
Voorzitter