Actueel

Gerechtshof veroordeelt verdachte voor doodslag van Maartje Pieck tot 15 jaar en tbs

Bron: Gerechtshof Arnhem

Datum actualiteit: 28-12-2001

Gerechtshof Arnhem
Uitspraak 27 december 2001

Persbericht

15 jaar gevangenisstraf en de maatregel van terbeschikkingstelling, met bevel tot verpleging van rechtswege, voor doodslag, voorafgegaan van een strafbaar feit en gepleegd met het oogmerk om, bij betrapping op heterdaad, aan zichzelf straffeloosheid te verzekeren.

Het hof heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van verdachte J.B. H.
Bewezen is dat verdachte opzettelijk Maartje Pieck van het leven heeft beroofd door met een koord/snoer omsnoerend en samendrukkend geweld op de hals/keel van het slachtoffer uit te oefenen, tengevolge waarvan het slachtoffer is overleden. Deze doodslag werd voorafgegaan van verkrachting en feitelijke aanranding van de eerbaarheid en opzettelijke wederrechterlijke vrijheidsberoving van het slachtoffer.

Strafbaarheid van verdachte

Het hof is tot de slotsom gekomen dat verdachte ten tijde van het plegen van het feit lijdende was aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling zijner geestvermogens dat het feit hem slechts in verminderde mate kan worden toegerekend.

Oplegging van straf en/of maatregel

Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen straf bepaald op grond van de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan, alsmede op grond van de persoon van verdachte. Het hof heeft daarbij in bijzonder het volgende in beschouwing genomen.

Verdachte heeft een toevallig passerend 15-jarig meisje, nadat zij folders in de brievenbus van verdachtes woning had gedeponeerd, bij een arm gepakt en haar zijn huis ingetrokken. Hierna heeft hij het slachtoffer gedwongen om naar de zolder van zijn woning te gaan en zich aldaar te ontkleden. Vervolgens heeft verdachte het slachtoffer seksueel misbruikt.
Op een gegeven moment is het meisje gaan gillen. Verdachte heeft toen om het gillen te stoppen een stuk koord/snoer genomen, dat tweemaal om de hals/keel van het slachtoffer gedaan en dit stuk koord/snoer krachtig aangetrokken. Vervolgens heeft hij knopen in het stuk koord/snoer gelegd. Toen verdachte tot de overtuiging was gekomen dat de dood van het slachtoffer was ingetreden heeft hij het lichaam van het slachtoffer de trappen van zijn huis afgesleept en heeft hij het lichaam van het slachtoffer vervolgens met haar kleding, haar folders en het touw in de kofferbak van zijn auto gelegd. Hierna heeft verdachte gedurende meer dan een uur een bezoek gebracht aan zijn buren. Na dit bezoek is verdachte naar een bos gereden en heeft daar het geheel ontklede en levenloze lichaam achtergelaten.

Uit het hiervoor beschrevene vloeit voort dat de laatste minuten van het leven van het slachtoffer een hel zijn geweest. De nabestaanden blijven niet alleen achter met een onpeilbaar verlies, maar bovenal met een immens verdriet door de wijze waarop verdachte het leven van het nog jonge slachtoffer heeft genomen door haar eerst seksueel te misbruiken, haar te verwurgen en vervolgens het levenloze lichaam in het bos achter te laten.

Dit ernstige feit en de wijze waarop het is gepleegd hebben in de samenleving gevoelens van grote onveiligheid opgeleverd. Gelet op het voorgaande komt uitsluitend een gevangenisstraf van zeer lange duur in aanmerking.

Het hof beveelt verder dat verdachte ter beschikking wordt gesteld en dat hij van overheidswege wordt verpleegd.

Bij de strafoplegging, en dan met name bij de bepaling van de op te leggen duur van de gevangenisstraf, heeft het hof in ogenschouw genomen hetgeen de raadsman namens verdachte heeft betoogd ter zake van de onwenselijkheid van een combinatie van een gevangenisstraf van lange duur en het opleggen van de maatregel van terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege.

Het hof is echter van oordeel dat gelet op de uitzonderlijke ernst van het gepleegde strafbare feit, slechts in beperkte mate kan tegemoetkomen aan hetgeen door de raadsman is betoogd. Het hof ziet ervan af een aanbeveling te doen over het tijdstip waarop de behandeling van de verdachte (terwijl hij nog een gevangenisstraf ondergaat) een aanvang moet nemen.

Nadere inlichtingen: Mw. K. Koerselman, telefoonnummer 026-3592315