Gemeente Leiden

Gemeente Leiden is klaar voor de euro-overgang

De gemeentelijke afdelingen hebben hun eurogevoelige producten onderworpen aan een proefconversie en een test en hebben daarmee de gemeentelijke systemen geschikt bevonden om na 1 januari 2002 met de euro te kunnen werken.
Tarieven van leges zijn volgens de regels uit Brussel omgerekend en vastgesteld door de gemeenteraad. Kassa's en kassiers zijn voorbereid op eurobetalingen. De gemeente is echter geen bankfiliaal en dus zal er op het stadhuis geen aparte wisselkassa zijn. Een uitzondering wordt gemaakt door de volkskredietbank (stichting Binnenvest) waar dak- en thuislozen zonder bank- of girorekening eenmalig tot een maximum van 100 euro kunnen wisselen.
De uitkeringen zullen in januari in euro's zijn, evenals de parkeervergunningen en andere betalingen.

Alles bij elkaar betekent dit dat de gemeente klaar is voor -day. De overgangsplannen en draaiboeken zijn uitgevoerd of worden uitgevoerd in de laatste dagen voor 1 januari 2002. Bij sommige afdelingen, zoals bij Belastingen, treedt de zichtbare omschakeling naar de euro pas na januari 2002 op.

Om onverwachte problemen het hoofd te kunnen bieden hebben de gemeentelijke diensten een risico-inventarisatie gemaakt en per dienst een noodplan opgesteld. Ook in januari wordt de gang van zaken rond de euro binnen de gemeente scherp in de gaten gehouden door een team onder leiding van concerncontroller Evert den Hartog.