Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Welkom bij VWS

Vijftig miljoen gulden voor topsportfonds

Het ministerie van VWS stopt 50 miljoen gulden in een speciaal fonds voor grote sportieve evenementen en sportaccommodaties.

Het fonds moet ervoor zorgen dat de Nederlandse topsport in de nabije toekomst grote internationale evenementen in stadions en sportpaleizen kan organiseren.

De komende maanden bespreekt staatssecretaris Vliegenthart met NOC*NSF, gemeenten en provincies onder welke voorwaarden een beroep op het topsportfonds gedaan kan worden. De staatssecretaris gaat er in ieder geval vanuit dat gemeenten en sportbonden zelf ook investeren in evenementen of accommodaties.

Ruim vijftien miljoen gulden (7 miljoen euro) van het toegezegde bedrag is structureel en wordt jaarlijks in het fonds gestort. Totdat het nieuwe fonds daadwerkelijk is opgezet, wordt het geld ondergebracht in het Waarborgfonds voor de Sport.

Vliegenthart is blij met de oprichting van het fonds. Het is een stap in de goede richting om te zorgen voor een goed topsportklimaat in Nederland.
Eerder trok de staatssecretaris ik al 270.000 euro uit voor de oprichting van een Kenniscentrum voor topsport. Dat gaat kennis en informatie over de organisatie van grote sportevenementen vergaren en bijhouden.