Vlaamse Volksunie

Dewael en Stevaert: anti-democratisch, anti-Vlaams (28/12/01)

Het valt te betwijfelen of minister-president Dewael en minister Stevaert de draagwijdte beseffen van hun uitspraken omtrent het samenvallen van de federale en de Vlaamse parlementsverkiezingen. Niet alleen vereist het voorstel een ingrijpende wijziging van zowel de Grondwet (art. 117 e.v.) als van de Bijzondere Wet op de Hervorming der Instellingen. Ten gronde is hun pleidooi ook een aanfluiting van zowel de basisprincipes van een federale staat als van de democratische beginselen.

Ten eerste wordt met het voorstel de Vlaamse autonomie ingrijpend teruggeschroefd. Na zovele staatshervormingen wordt de klok meer dan 20 jaar teruggedraaid. Een basisregel van elke federale staat luidt net dat de wetgevende organen apart worden verkozen en samengesteld. Daarnaast geldt het democratisch principe dat volksvertegenwoordigers op een gegeven moment verantwoording dienen af te leggen aan de burger d.m.v. verkiezingen. Door verkiezingen voor verschillende beleidsniveaus op één dag te organiseren loop je net het risico dat politici en politieke partijen op het ene beleidsniveau worden afgerekend voor fouten op een ander niveau. Willen Dewael en Stevaert dan echt electoraal worden afgerekend op debacles als Sabena en DAT, de politiehervorming, de NMBS...?
Benieuwd of de meerderheid van het Vlaams parlement achter deze idee staat?

Indien beide heren menen dat de kiezer geen onderscheid maakt tussen het federale en het Vlaamse niveau dan is dat o.a. aan beide politici en hun respectieve partijen te wijten. Hun voorstel vormt de perfecte illustratie van de knechtenrol van sommige Vlaamse politici ten aanzien van het federale beleidsniveau. Daarenboven zullen de eerste aparte verkiezingen van het Vlaams parlement in de praktijk net het verschil tussen de beleidsniveaus duidelijk maken voor iedereen.

Of de aparte verkiezingen effectief zullen leiden tot een stoelendans is enkel afhankelijk van de politieke partijen zelf. Zij bepalen wie op welke lijst komt. Indien elke politicus zich toelegt op het beleidsniveau waarvoor hij verkozen is, rijst er geen enkel probleem.

Het samenvallen van alle verkiezingen op één dag zou voor SP.A en VLD de zaken organisatorisch wellicht vergemakkelijken. Maar er bestaat ook iets als de principes van de democratische, federale rechtstaat. Kieshervormingen moeten op de maat gesneden zijn van deze principes én op maat van de kiezer, niet op maat van machtswellustige politieke partijen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be
http://www.n-va.be/public/pages/visie/nieuws/pub_HeetVanDeNaald_detail.asp?ID=1115