Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 28 december 2001

Eerst uitvoeren wat afgesproken is.
Geen electorale manoeuvres die verwarring scheppen


Uit het dubbelinterview van Patrick Dewael en Steve Stevaert in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen blijkt op de eerste plaats dat zij bij de volgende verkiezingen willen kandidaat zijn hoewel het niet Vlaamse maar wel federale verkiezingen zullen zijn. De Vlaamse verkiezingen vinden slechts plaats in juni 2004 samen met de Europese. Dan zal het beleid op Vlaams niveau door de kiezer beoordeeld worden.
Het was bij de staatshervorming van 1993 nochtans de uitdrukkelijke wil van alle Vlaamse partijen de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement te scheiden van die voor Kamer en Senaat. Zo zou de kiezer immers in alle duidelijkheid een apart oordeel kunnen uitspreken over het beleid op Vlaams en federaal niveau. Zo zou ook de meerderheidsvorming op het ene niveau niet afhankelijk en/of ondergeschikt zijn van die op het andere.

Het is voor Agalev dan ook belangrijk dat eerst op zijn minst in de praktijk toegepast wordt wat er afgesproken is en dat men kijkt wat daarvan het resultaat en de praktische gevolgen zijn. Reeds de eerste verkiezingen na de "moeder van alle verkiezingen" spreken over een wijziging van het systeem is niet meer klaarheid brengen maar verwarring scheppen. Andere zaken zoals de beperking van de cumuls en een cumulverbod tussen een ambt van Burgemeester of Schepen en parlementslid wachten nog op concrete uitvoering. Daar moet eerst werk van gemaakt worden.

Agalev pleit voor continuïteit in het denken in plaats van het scheppen van verwarring vanuit een persoonlijk en partijpolitiek opportunisme.

Jef Tavernier, Fractievoorzitter Kamer

Ludo Sannen, Fractievoorzitter Vlaams Parlement

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/ persteksten : http://www.agalev.be/pers/