Ingezonden persbericht

NEDERLANDSE DESIGNPRIJZEN 2002

AMSTERDAM, 28-12-2001 -- Volgend jaar worden ze voor het eerst uitgereikt. Aan het beste productontwerp en grafisch ontwerp, de beste verpakking, ruimtelijk ontwerp en interactieve vormgeving uit ons land: de Nederlandse Designprijzen. "Het is nu het moment om met een grote nationale ontwerpprijs naar buiten te treden." Een gesprek met de initiatiefnemers.

Eindelijk zijn ze er dan: de Nederlandse Designprijzen. Voor productontwerp, verpakkingen, ruimtelijk ontwerp, interactieve vormgeving en grafisch ontwerp. De hoogste tijd ook, vinden de initiatiefnemers Gerbrand Bas van Designlink en Rob Huisman van de BNO. "Er bestaat in ons land geen aansprekende nationale designprijs voor alle ontwerpdisciplines. Het voortbestaan van een aantal belangrijke regionale prijzen waaronder de Gelderse Vormgevingsprijs en Rotterdam Designprijs staan ter discussie staan en zullen mogelijk zelfs verdwijnen. Het is daarom nu het moment om in Nederland met een grote ontwerpprijs naar buiten te treden."

Erkenningen Met de introductie van de Nederlandse Designprijzen komt tevens een einde aan de jaarlijkse Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp. "Een kwaliteitskeurmerk voor innovatieve producten die zich onderscheiden op het gebied van vormgeving; de hoogste onderscheiding die een fabrikant in ons land voor een nieuw product kan krijgen", aldus Bas. De Erkenningen stonden onder auspiciën van Designlink en werden onlangs voor de zeventiende keer uitgereikt. Bas vindt dat de oorkonde na al die jaren zijn kracht en meerwaarde voldoende heeft bewezen. "Onderzoek aan de Erasmus Universiteit onderschreef het: producten met een Erkenning bleken beter te verkopen in binnen- en buitenland." Toch bestond over het begrip Erkenning veel verwarring. "Waarom dat dan niet vervangen door de Nationale Designprijzen. Dan weet iedereen waarover je het hebt."

Designselectie De uitreiking van de prijs vindt plaats in het najaar van 2002. Een selectie uit alle inzendingen is na de jurering te bewonderen op een publiekstentoonstelling. "De Nederlandse Designselectie", zegt Huisman. "Grafische vormgeving, productdesign, verpakking, ruimtelijk ontwerp en nieuwe media in een helder tijdsbeeld bij elkaar. Dankzij de Nederlandse Designprijzen kunnen ze ook gezamenlijk naar buiten treden." Uit iedere ontwerpdiscipline wordt een aantal ontwerpen voor de Nederlandse Designprijs genomineerd. In totaal zijn er dus vijf winnaars. Bedrijven en ontwerpers kunnen zich vanaf maart aanmelden voor deelname.



Ingezonden persbericht