Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

De storm met zeer zware windstoten op 28 december 2001

Het stormweeer van vrijdag 28 december werd veroorzaakt door een stormdepressie die in zuidoostelijke richting over de Noordzee koerste en vervolgens afboog naar de zuidelijk Oostzee. De computermodellen zagen de storm tijdig aankomen zodat het KNMI de avond tevoren al een voorwaarschuwing kon uitgeven.

Vrijdagochtend passeerde het koufront van de stormdepressie ons land, waarbij zich boven land onweersbuien ontwikkelden. Daarbij kwam het op de Noordzee en bij de Wadden tot windkracht 10 en werden de zeer zware windstoten waarvoor het KNMI vrijdagochtend een weeralarm uitgaf (toelichting voorwaarschuwing/weeralarm).

In de kustprovincies zijn windsnelheden gemeten van rond 120 km/h, landinwaarts werden windstoten rond 100 km/h geregistreerd. Opmerkelijk was een unieke windstoot van 160 km/h op de pier in IJmuiden, die mogelijk verband met een valwind uit een buienwolk (downdraught) of een windhoos. Pas na validatie door de klimatologische dienst kan worden vastgesteld of deze windstoot als bijzondere waarde de boeken in gaat.

Storm in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 27 december 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI