Ingezonden persbericht

RADIO
PERSBERICHT

Digitale muziek
Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Vijfde uitzending:
Zaterdag 29 december 2001 van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Of live via www.omroep.nl en verder op www.digitalekunst.nl

De vijfde uitzending van de serie over Digitale Muziek gaat over de wijze waarop digitale muziek samengaat met andere
kunstdisciplines, zoals film en dans. Hoe denken filmmakers over geluid en hoe denken musici over dans of theater? En hoe gaan in nieuwe media werkzame geluidskunstenaars om met
multidisciplinariteit? Hoe zouden de verschillende kunstvormen zich tot elkaar moeten verhouden? Hoe kan geluid omgezet worden in een visuele of fysieke beweging? Of moeten we het idee loslaten dat er een directe relatie tussen beeld en geluid bestaat?

We kijken in deze uitzending eerst terug op de historie van multidisciplinaire kunstprojecten. We doen dat o.a. met Frans Evers, hoofd van de interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Verder zijn o.a. ervaringen te horen van Eric Schleichim, van het Belgische Blindman Kwartet, die o.a. muziek maakte voor dansvoorstellingen en theater in het kader van Rotterdam 2001.

Over de huidige ontwikkelingen praat presentator Bart van Rosmalen in de studio met:
Edwin van der Heide: componist van elektronische muziek. Dansgroep Kristina de Chatel presenteert een nieuw werk met muziek van Van der Heide en Marnix de Nijs. Ook werkt Van der Heide momenteel aan een project met de architect Lars Spuybroek; Harry de Wit is muzikant en componist. Hij begon zijn muzikale loopbaan met werken die ook beeldend van aard waren. Hij behoort tot Nederlands bekendste componisten voor theater; Joost Rekveld is filmmaker. Zijn films zijn abstract en kunnen gezien worden als composities voor licht en vorm. Hij is kenner van abstracte filmkunst, waarin over de relatie met geluid wordt nagedacht, iets wat natuurlijk ook voor zijn eigen films geldt; Frank Scheffer is ook filmmaker en initiator van filmevenementen. Vrijwel al zijn projecten hebben de relatie tussen film en geluid tot onderwerp. Met zijn films en projecten draagt hij bij aan een vernieuwing in het denken over deze relatie.

Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geĂŻnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Via deze website blijven de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Bureauredactie: Daphne de Cloe. Samenstelling: Roland Spekle. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.


Ingezonden persbericht