Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 29-12-2001

Politieberichten district Eemland noord, 10.30 uur
Te vroeg afsteken

EEMLAND NOORD- Op vrijdagmiddag en avond heeft de politie intensief gecontroleerd op het te vroeg afsteken van vuurwerk. Op diverse plaatsen in het district Eemland noord kregen 5 personen, voornamelijk minderjarigen, een bekeuring omdat ze vroegtijdig vuurwerk afstaken. Ze zullen via het bureau HALT een alternatieve straf krijgen.

Overval op winkel

SOEST- Op vrijdagmiddag vond er een overval plaats op een winkel gelegen aan de Zuidpromanade. Omstreeks tien over vijf kwam er een man met een donkere huidskleur, ongeveer 1.80 lang en gekleed in donkere kleding de winkel binnen en bedreigde het winkelpersoneel met een vuurwapen. De man kreeg vervolgens een onbekend geldbedrag en rende weg in de richting van het tankstation. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie van Eemland noord onder telefoonnummer 0900-8844.

Winkeldief aangehouden

SOEST- Op vrijdagmiddag werd een 39-jarige man uit Bussum aangehouden nadat hij gepoogd had een trui te stelen.

Winkelpersoneel van een winkel gelegen aan de Van Weedestraat zagen dat de man een alarmlabel van een trui aftrok en vervolgens de vernielde trui achterliet in de winkel. De politie werd gewaarschuwd en deze trof de 39-jarige man in de omgeving aan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier bleek hij meerdere goederen in zijn bezit te hebben welke vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Eveneens droeg de man een nepvuurwapen bij zich. De 39-jarige is ingesloten voor verhoor.

Rijden onder invloed

BAARN- Op zaterdagochtend werd een 34-jarige automobilist uit Eemnes aangehouden omdat hij onder invloed reed. Agenten zagen de man rijden over de Bremstraat en controleerden hem. Onderzoek wees uit dat de man had gedronken en op het bureau blies hij 0.95 promille. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Poging overval
De recherche van het district Eemland-noord onderzoekt een gewapende overval op de fietsenstalling aan het Stationsplein in de gemeente Baarn. Daar heeft een blanke man afgelopen donderdagavond 27 december 2001, rond 20.00 uur, getracht de aanwezige medewerker onder bedreiging van een vuurwapen te beroven van een geldbedrag. Door alert ingrijpen van de medewerker is dit de dader niet gelukt waarna deze lopend vertrok.

De politie nodigt getuigen nadrukkelijk uit om met informatie over deze overval te komen. Alle informatie over mensen die zich op de bewuste donderdag nabij het station op verdachte wijze hebben opgehouden, is van harte welkom. Ook als mensen denken dat hun verhaal al lang bekend zal zijn, wil de politie het toch graag horen. Getuigen of mensen die anderszins over informatie beschikken die met de overval te maken zou kunnen hebben, kunnen bellen met 0900 8844.

Signalement
De verdachte heeft een blanke huidskleur en droeg een rugzak bij zich. Hij is ongeveer 1.90 meter lang en was gekleed in een donkerblauwe halflange jas.

Na afloop van de mislukte overval is hij vermoedelijk weggelopen in de richting van de Amalialaan te Baarn.

Grote hoeveelheid inbraken en vernielingen opgelost EEMLAND NOORD Naar aanleiding van de aanhouding van twee jongens uit Soest heeft de politie van het district Eemland noord een groot aantal inbraken en vernielingen opgelost.

De jongens een 19-jarige en een 17-jarige jongen beiden uit Soest bekende kort na de aanhoudingen verantwoordelijk te zijn voor 10 inbraken in autos en vrachtwagens in Baarn, Eemnes en Soest. Tevens bekende de jongens inbraken in twee bedrijven in Soest een openlijke geweldpleging in Soest, een diefstal van een bromfiets in Baarn en een vernieling van een auto in Soest.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat meerdere jongeren zich schuldig hadden gemaakt aan strafbare feiten. Uiteindelijk werden 33 jongens en 1 meisje gaande het onderzoek aangehouden en voor verhoord naar het bureau gebracht. Uit de verhoren bleek dat in de periode januari tot medio oktober 2001 een gedeelte van de jongeren vernielingen had gepleegd aan autos.

De vernielingen bestonden voornamelijk uit het aftrappen van buitenspiegels, het laten leeglopen van autobanden, het ingooien van ruiten en het bekrassen van de voertuigen. Tevens werd een bushokje, een informatiebord en een ruit van een school vernield. Op de Spoorlijn in Soest werd een voorwerp op de rails gelegd zodat de spoorwegovergang werd gesloten waardoor het treinverkeer werd ontregeld. Een groep van 16 verdachten werd verantwoordelijk gehouden voor deze feiten.

Van 29 vernielde autos, 9 lekke banden en 5 bekraste autos werd geen aangifte gedaan. Van de in totaal 34 aangehouden jongeren bleken 7 niets met de genoemde feiten te maken te hebben. Diverse jongeren zullen voor de kinderrechter moeten verschijnen of een Halt afdoening. Het onderzoek in inmiddels afgerond.