Korps: Groningen, plaats: Haren 29-12-2001
Harener jeugd pleegt vernielingen
zaterdag 29 december 2001

Tienduizenden guldens schade

Haren: jeugd pleegt tientallen vernielingen

Een groep van ongeveer 20 jongeren heeft zich in het afgelopen jaar schuldig gemaakt aan vele gevallen van openlijke geweldpleging, vernielingen, brandstichtingen en geweld. Inmiddels zijn 18 verdachten in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar oud, en afkomstig uit Haren, Groningen en Eelde aangehouden en verhoord.

De Politie kwam de groep op het spoor nadat enkele jongeren op 3 november een tweetal inwoners van Haren op de Rijksstraatweg ernstig mishandelden. Getuigen zagen de mishandeling en konden een redelijk signalement geven van de groep verdachten. Nadat enkele jongeren waren aangehouden en gehoord, bleek dat zij zich het afgelopen jaar vele malen hadden schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Meer dan 30 bushokjes in de gemeente Haren, voornamelijk langs de Rijksstraatweg, bleken door verdachten uit de groep te zijn vernield. Bovendien werden vele fietsen bij het NS station gestolen of vernield. Ook moesten ruiten van gebouwen, waaronder een bakkerij aan de Oude Middelhorst, gebouwen bij het NS station, en het AZC in Haren, het ontgelden. In Onnen werd ingebroken in de kantine van de ijsbaan, terwijl enkele verdachten ook een bezoek brachten aan de manege aan de Oosterweg. In Onnen werd bovendien bouwmateriaal vanaf een bouwplaats ontvreemd. De skatebaan in Oosterhaar werd door de groep behoorlijk toegetakeld en vernield. Op diverse plaatsen in Haren werden autospiegels kapot getrapt.

De schade die door de jongeren werd aangericht loopt in de tienduizenden guldens. Alle verdachten zijn na verhoor, gezien hun leeftijd aan de ouders overgedragen. Het onderzoek is nog niet geheel voltooid, meerdere aanhoudingen moeten nog plaats vinden. De verdachten zullen zich te zijner tijd bij de officier van justitie of rechtbank moeten verantwoorden. Van vele misdrijven werd bij de politie door de benadeelden geen aangifte gedaan.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844(30ctpm)