Openbare Bibliotheek Oss

18 november 2001

Unieke tentoonstelling van Quilts in Bibliotheek Oss

Tot en met zaterdag 5 januari 2002 zijn er in de Bibliotheek Oss 100 quilts te bekijken. De quilts zijn gemaakt door vrouwen uit Oss, Bernheze en Landerd en geïnspireerd op verschillende thema's. Op dinsdagen, woensdagen en zaterdagen zijn zij persoonlijk aanwezig om toelichting te geven en te laten zien hoe quilts worden gemaakt.

Quilts Quilts bestaan meestal uit twee lagen stof met een vulling ertussen. De bovenzijde wordt op de onderzijde vastgestikt, dit wordt quilten' genoemd. De toplaag wordt van losse aan elkaar gestikte lapjes gemaakt - de patchwork quilt - of uitgeknipte stukjes stof worden op een effen ondergrond gestikt - de appliqué quilt. Bij de appliqué quilt worden de drie lagen meestal met een grote variëteit aan stikwerk op elkaar genaaid. Er wordt meestal gewerkt met bedrukte katoenen stoffen, maar soms ook met zijde en andere stoffen. Ook worden er verschillende patronen en naaitechnieken toegepast. Veel quilts worden gemaakt ter gelegenheid van belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen zoals huwelijk, geboorte en herdenking. Vrijwel elke quilt heeft zijn eigen verhaal. Er worden ook quilts gemaakt naar aanleiding van (landelijke) thema's of speciale kleurencombinaties en er zijn quilts ontworpen die gebaseerd zijn op werken van kunstenaars zoals Monet, Hundertwasser, Matisse en Klee.

Quiltersgilde De meeste quilters zijn aangesloten bij het landelijke Quiltersgilde. Bij de tentoonstelling is informatie over het Quiltersgilde beschikbaar en er is een vitrine ingericht door het Hobbyhoekje uit Huissen. Hierin zijn voorwerpen en benodigdheden te bekijken die gebruikt worden bij het quilten.

Tentoonstelling Op dinsdagmiddagen en -avonden, woensdagmiddagen en zaterdagen zijn er quilters aanwezig op de tweede etage in de bibliotheek om toelichting te geven op de tentoonstelling. Tot en met 5 januari 2002 is de tentoonstelling van 100 quilts gratis te bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Oss.