TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 21-12-2001

Televisie
2VANDAAG SPECIAL
Uitzending zondag 30 december
Nederland 2 - 19.05 uur


VOLENDAM EEN JAAR NA DE RAMP

Volendam. 1 Januari 2001. Een ramp die je nooit meer vergeet. Volendammers huilen niet. Ze doen hun best om te blijven lachen. Lachen naar de Fransen, Engelsen, Duitsers, Zweden en Japanners. Ze zwerven door de Volendamse haven en drentelen langs café 'het Hemeltje' alsof er niets is gebeurd. Het ruikt er naar paling, niet naar brand. Als je naar het centrum gaat, kom je ze tegen. Op hun brommer, in de auto, kletsend in een portiek. De verbrande jongeren van Volendam. Ze hebben maskers op en drukpakken aan en dat blijft zo de komende twee jaar.

Ze zijn 14,15 en 18 jaar. Getekend voor het leven. Hoe vaak moeten ze nog naar het ziekenhuis, hoeveel operaties moeten ze nog ondergaan voor ze daadwerkelijk aan een nieuwe toekomst kunnen gaan bouwen?

Ieder Volendams gezin rouwt wel om een slachtoffer, een omgekomen familielid of dierbare. In het arme vissersdorp van weleer zijn de succesvolle Volendammers het lijden ontwend. Ze houden zich flink en rouwen is niet makkelijk als iedereen zo krachtdadig flink lijkt. Maar het wordt nooit meer als vroeger. De generatie jongeren in Volendam zijn hun dromen en hun toekomst kwijt. En wordt het ooit nog Oud en Nieuw in Volendam vragen velen zich af.

In deze 45 minuten durende documentaire 'Volendam, een jaar na de ramp' werden gedurende negen maanden drie jongeren gevolgd. Drie portretten die staan voor het verdriet van Volendam. Het leven van brandwondenslachtoffer Linda Jonk. De zwaar verbrandde Lou Snoek. En Suzanne Kes die rouwt om haar door heldenmoed overleden vriend Nico Kwakman. We zien ze met hun familie, vrienden en geliefden in hun dagelijks leven, op mooie en op moeilijke momenten, in hun gezamenlijke zoektocht naar een nieuw leven in een toekomst die letterlijk in rook is opgegaan.

Samenstelling en regie: Hilde Soeters




TROS