Politiebericht Friesland: Friesland 30-12-2001
Politieberichten van 29/12 (13.00) t/m 30/12 (13.00)

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Zaterdag tussen 13.00 en 13.10 uur vond op de Spoorstraat een aanrijding plaats tussen een fietser en een personenauto. De fietser, een inwoner van Leeuwarden (leeftijd niet bekend) reed met zijn zoontje achterop vanaf Achter de Hoven rechts de Spoorstraat in. Daarbij werd hij aangereden door een personenauto, die achteruit vanaf een parkeerplaats de weg opreed. De fietser viel door de aanrijding op de grond. De bestuurder van de personenauto keek naar de fietser en reed daarna weg zonder zijn identiteit bekend te maken. Bij het wegrijden reed de auto nogmaals over de fiets heen. De fietser en zijn zoontje raakten niet gewond. Bij het wegrijden stapte nog een man in de auto. Het bleek dat de personenauto, een Peugeot, type 205, kleur rood, voorzien van het kenteken XL-14-XP, in de nacht van woensdag op donderdag was gestolen vanaf de Jan Steenstraat. De desbetreffende personenauto werd verderop in de Spoorstraat onbeheerd teruggevonden. De bestuurder betrof een blanke jongeman, leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, lang dun postuur, mager gelaat en kort donkerblond haar, hij droeg een leren jack. De passagier was van dezelfde leeftijd, had lang donker krullend haar en een licht getinte huidskleur. Ondanks een uitgebreide zoekactie werden beiden niet meer aangetroffen.

Haulerwijk: illegaal vuurwerk
Zaterdag omstreeks 14.40 uur werd op de Hoofdweg Boven een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Beetsterzwaag, bleek in totaal 31 kilogram illegaal vuurwerk in zijn auto te vervoeren. De bestuurder had hiervoor geen vergunning. Het vuurwerk werd in beslag genomen. De bestuurder kreeg voor deze overtreding een bekeuring.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 15.35 uur werd op de Ahornstraat een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte sjouwde met een tas, die hij bijna niet kon tillen. De man werd daarop gecontroleerd en het bleek dat in de tas verschillende goederen zaten, die van diefstal afkomstig waren. De goederen, o.a. twee autoradio`s en een versterker, werden in beslag genomen. De eigenaar van de gestolen goederen is nog niet bekend. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Stiens: valse kentekenplaten
Zaterdag omstreeks 15.55 uur werd op de Pyter Jurjenstrjitte een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. Het bleek dat de auto was voorzien van valse kentekenplaten en dat deze niet meer APK gekeurd en verzekerd was. Bovendien bleek dat de bestuurder, een 60-jarige inwoner van Stiens, had gedronken. Aan het bureau blies de bestuurder 350 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor de geconstateerde overtredingen en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren. Tevens werd de auto in beslag genomen.

Harlingen: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.00 uur kwam er een melding binnen, dat personeel van een winkel aan de Voorstraat achter een winkeldief aanzat. De verdachte was in een auto gestapt en deze was daarop weggereden in de richting van de Stationsweg. Op de Stationsweg werd de auto met inzittenden door een surveillancewagen rijdend aangetroffen. De auto reed via de Kimswerderweg de Rijksweg N31 op in de richting van de Afsluitdijk. De politiewagen, die achter de auto reed, gaf de bestuurder een stopteken, waarop niet werd gereageerd. Nadat de desbetreffende auto was ingehaald, waarbij gebruik werd gemaakt van optische en geluidssignalen, werd de bestuurder tot stoppen gedwongen. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Zoetermeer en de inzittende, een 28-jarige inwoner van Den Haag, werden aangehouden. In de auto werden gestolen goederen o.a. een digitale camera, een afstandbediening van een DVD playstation, een gsm en een schroevendraaierset aangetroffen. De digitale camera bleek gestolen te zijn uit een winkel in St. Annaparochie. De verdachten werd overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. De aangetroffen goederen, alsmede de personenauto, werden in beslag genomen. Aan het bureau bleek bovendien dat de bestuurder een rijontzegging had, die loopt tot 11 januari 2002.

Wolvega: vals geld
Zaterdag omstreeks 17.50 uur werd een echtpaar uit Oldeholtpade op het parkeerterrein van de Konmar aan de Markt aangesproken door een onbekende man. Hij vroeg of zij een bankbiljet van 100 gulden konden wisselen, daar de taxichauffeur dit niet kon. De man wees daarbij naar een taxi, die iets verderop geparkeerd stond. De vrouw, 69 jaar, heeft hierop de man twee bankbiljetten van 25 gulden en één van 50 gulden geven, waarna de man haar een bankbiljet van 100 gulden gaf. Toen de vrouw het bakbiljet eenmaal in de handen had, vertrouwde zij het niet. Bij controle bleek dat het bankbiljet vals was. De man was inmiddels verdwenen. De taxichauffeur, die nog ter plaatse was, wist nergens van en had met geen man gesproken. Van de verdachte is geen signalement bekend.

Franeker: aanrijding lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 16.15 uur reed een 39-jarige inwoner van Franeker met zijn personenauto over de Harlingerweg. Ter hoogte van de Kamstrastraat raakte hij door het gladde wegdek (sneeuwval) in een slip en kwam op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 54-jarige inwoner van Sint Annaparochie. Beide auto`s werden zwaar beschadigd. De inwoner uit Franeker liep een lichte hoofdwond op.

Surhuisterveen: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 21.00 uur kwam er een melding binnen dat op de Nachtegaal een vrouw zou zijn neergestoken. Ter plaatse bleek dat een 25-jarige inwoonster van Surhuisterveen naar de woning van haar buren was gelopen om te klagen over geluidsoverlast. Toen zij bij de woning kwam, werd zij door een 35-jarige inwoonster van Surhuisterveen aan haar haren getrokken, waardoor zij ten val kwam. Terwijl de vrouw op de grond lag werd zij door een 34-jarige inwoner van Surhuisterveen verschillende malen met vermoedelijk een vork in de rug gestoken. Het slachtoffer liep een paar oppervlakkige wondjes op. Zij behoefde niet behandeld te worden in een ziekenhuis. De 34-jarige inwoner van Surhuisterveen, die onder invloed van alcohol verkeerde, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: brand school
Zaterdag omstreeks 21.15 uur kwam er een melding binnen dat de school "De Ark" aan de Ring in de brand zou staan. Ter plaatse bleek dat de thermopane ruit in de voordeur in brand stond. De thermopane ruit werd uit de sponning verwijderd, waarna het gevaar was geweken. De brandweer behoefde niet handelend op te treden. Behalve een vernielde ruit liep de hal rook- en roetschade op. Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk.

Leeuwarden: woningbrand
Zaterdag omstreeks 22.00 uur brak brand uit in een woning aan de Ludolf Bakhuizenstraat. Het bleek dat de brand was uitgebroken in een slaapkamer, mogelijk in een wekkerradio. De brand werd door de brandweer geblust. De bewoonster, een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleef ongedeerd. De woning liep brand- en waterschade op.

Sint Jacobiparochie: onder invloed
Zaterdag omstreek 22.40 uur werd op de Zuiderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 61-jarige inwoner van Minnertsga, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 845 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en de man kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: met stenen gegooid
Zaterdag omstreeks 22.00 uur liep een 45-jarige inwoner van Wijnjewoude over de Gedempte Molenwijk. De man is als uitsmijter werkzaam bij een aldaar gevestigde horecagelegenheid. Toen hij vlak voor de zaak was, voelde hij dat er iets tegen zijn rug werd gegooid. Toen hij zich omdraaide, zag hij dat een jongeman stenen in zijn richting gooide. Deze jongeman was afgelopen week samen met nog een groepje mannen betrokken bij een vechtpartij in de horecagelegenheid en hen werd de toegang ontzegd. De uitsmijter liep vervolgens op de jongeman af, die daarop een groot mes tevoorschijn haalde. Door de drukte kon de verdachte ontkomen. De uitsmijter, die geen verwondingen opliep, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 04.45 uur liep een 46-jarige inwoner van Tzummarum op de Weaze toen hij werd aangesproken door twee mannen, die vroegen of hij geld kon wisselen. Toen het slachtoffer hier niet op inging, werd hij plotseling vastgepakt en werden zijn broekzakken doorzocht. Het geld werd uit de portemonnee weggenomen, waarna de portemonnee aan het slachtoffer werd teruggegeven. In de portemonnee zaten enkele honderden guldens. Het signalement van de verdachten: leeftijd tussen de 20/25 jaar, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, lengte 1.60 tot
1.70 meter, normaal postuur, kort donker haar. Beide mannen droegen donkere kleding.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 00.25 uur werd op het Ruiterskwartier een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake dealen. Toen hij de patrouille zag naderen, gooide hij iets weg. Bij zijn fouillering werd een halve gram heroïne aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De man, die van buitenlandse afkomst was, werd ingesloten daar sterk werd getwijfeld aan de naam, die de verdachte opgaf. Tevens was hij niet in het bezit van identiteitspapieren. De verdachte werd overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Sint Annaparochie: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 23.30 uur reed een 21-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie met zijn personenauto over de Middelweg - West in de richting Sint Jacobiparochie. Op een gegeven moment gaf de bestuurder, volgens de inzittenden, voor de gein een ruk aan het stuur, waardoor hij door het gladde wegdek (sneeuwval) in een slip raakte en vervolgens tegen een boom tot stilstand kwam. Twee inzittenden, een 19- en 21-jarige jongen, beiden uit Sint Jacobiparochie raakten licht gewond, terwijl de bestuurder een fiks bloedende hoofdwond opliep. De auto werd totaal vernield.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 01.40 uur werd op de Morra een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 395 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: vernieling spiegel
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op de Mr. P.J. Troelstraweg een spiegel van een auto vernield.. De eigenaar van de auto, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, zag dat een jongeman, deel uitmakende van een groepje van vier, de spiegel van zijn auto aftrapte. Hij deed aangifte. De jongeman, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak auto
Tussen zaterdag 20.15 en zondag 01.20 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Groeneweg. De auto, die was afgesloten, vertoonde geen braakschade. Uit de auto werden een frontpaneel van een minidisk speler, een tas met kleding, een gsm en een autolader voor een mobiele telefoon weggenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Wommels, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: aanrijding met ree
Zaterdag omstreeks 22.15 uur vond op de Suderseewei een aanrijding plaats tussen een ree en een personenauto, die bestuurd werd door 31-jarige inwoner van Rijs. De ree overleefde de aanrijding niet. De bestuurder bleef ongedeerd. Zijn auto werd aan de voorzijde beschadigd en moest worden weggesleept.

Heerenveen: diefstal fietsen
Zondag omstreeks 02.40 uur werd bij het Ns-station aan de Trambaan drie jongens aangehouden ter zake fietsendiefstal. De jongens, 14, 15 en 15 jaar, allen uit Heerenveen, werden op heterdaad betrapt. Van twee fietsen hadden zij reeds het slot vernield. Tevens bleek dat zij verschillende aldaar gestalde fietsen hadden vernield. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De eigenaars van de fietsen moeten nog worden ingelicht.

Berlikum: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 02.30 uur werd in een discotheek aan het Hemmemaplein een 18-jarige inwoner van Stiens aangehouden. De verdachte werd door het personeel van de discotheek op heterdaad betrapt toen hij bezig was met het dealen van XTC-pillen. Bij hem werden vier pillen aangetroffen. Hij werd overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tijdens zijn fouillering werden nog eens 11 XTC-pillen bij hem aangetroffen. Alle pillen werden in beslaggenomen. De verdachte werd ingesloten. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Berlikum: onder invloed
Zondag omstreeks 03.50 uur werd op de Wiersterdyk een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Berlikum, reed zonder verlichting en hij bleek bovendien gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 270 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 03.50 uur reed een 31-jarige bestuurder uit Drachten met zijn auto over de Torenstraat. Op een gegeven moment raakte hij door het gladde wegdek in een slip en kwam op de weghelft bestemd voor het tegemoetkomende verkeer in botsing met een personenauto, die werd bestuurd door een 24-jarige inwoner van Buitenpost. De verdachte reed vervolgens tegen een lantaarnpaal aan en kwam tegen een tuinmuurtje tot stilstand. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de verdachte 510 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 5 uren opgelegd.

Joure: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 04.00 uur reed een 33-jarige inwoner van Rotterdam met zijn auto over de Rijksweg A6 in de richting Lemmer. Door nog onverklaarbare oorzaak raakte de bestuurder met zijn auto van de weg en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder kon het voertuig ongedeerd verlaten. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 465 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Burgum: onverzekerd rijden
Zondag omstreeks 05.15 uur zag de politie een auto rijden, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Burgum, niet in het bezit van een geldig rijbewijs, die op de Westersingel bijna uit de bocht vloog. Hierop werd een stopteken gegeven. De passagier, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, had een verboden mes en een drugspijpje bij zich. Beide voorwerpen werden in beslag genomen. Het voertuig bleek niet verzekerd te zijn, waarop het in beslag werd genomen. Tevens bleek dat de eigenaar, een 18-jarige inwoner van Burgum, met het keuringsrapport had geknoeid.

Heerenveen: raam vernield, verdachte aangehouden Zondag omstreeks 07.15 uur werd een raam vernield van een winkel aan de Achter de Kerk. Een groot raam bleek door een bakfiets, ontvreemd bij de buren, te zijn vernield. Op aanwijzing van getuigen werd een 23-jarige inwoner van Oranjewoud aangehouden. De eigenaar, leeftijd onbekend, zal aangifte doen. Hij schat de schade op enkele tienduizenden guldens, vooral omdat enkele lijsten en schilderijen zijn beschadigd door glassplinters. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272