Korps: Groningen, plaats: diverse 30-12-2001
Politiebericht Groningen
zondag 30 december 2001

dagelijkse berichtgeving

Groningen: mishandeling
De politie heeft op de Nieuwe Ebbingestraat zaterdagochtend twee mannen , 19 en 22 jaar oud uit Groningen aangehouden. Beide mannen hadden op de Noorderstationsstraat een 30-jarige Groninger mishandeld. Het slachtoffer kon een juist passerende politieauto aanspreken en de verdachten aanwijzen. Beide mannen zijn meegenomen naar het politiebureau. De verdachten verklaarden dat het slachtoffer een beledigend gebaar had gemaakt, waarop zij het slachtoffer klappen hadden gegeven. Het slachtoffer moest voor behandeling naar een ziekenhuis. De verdachten zijn na verhoor weggestuurd.

Groningen: traangas spuiten
Een 26-jarige man uit Oude Pekela werd zaterdagochtend op de Grote Markt aangehouden. De man had in een cafe aan de Grote Markt een 34-jarige Groninger geslagen en met traangas in het gezicht gespoten Op aanwijzing van het personeel van de bar kon de verdachte worden opgepakt. Hij bleek de traangas spuitbus nog in zijn bezit te hebben. Deze is in beslag genomen. De verdachte is na verhoor en een proces verbaal weggestuurd.

Groningen: geslagen met fietsketting
Een 20-jarige man uit Holwierde werd afgelopen nacht door een 31-jarige man uit Harkstede met een fiets kettingslot in zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer stond bij de oliebollenkraam te wachten toen hij door de verdachte werd aangesproken. Zonder enige aanleiding kreeg de Holwierder enkele klappen op zijn neus. Hierna ging de verdachte een café in, waar hij even later door de politie werd opgepakt. De verdachte verklaarde dat hij onder spanning was. Hij werd na een proces verbaal op straat gezet.

Groningen: blind te water
Dankzij een snelle reactie van voorbijgangers kon een 31-jarige man uit Zeist zaterdagmiddag gered worden uit het water bij de Steentilbrug. Het slachtoffer, die blind is, liep bij de brug abusievelijk langs de verkeerde zijde van de reling en kwam daardoor in het zeer koude water van de diepenring terecht. Een buschauffeur van de stadsdienst zag de man in het water vallen en samen met twee voorbijgangers wist hij het slachtoffer weer op het droge te trekken. Het slachtoffer werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: spelen met nepwapen
Twee 16-jarige jongens uit Amsterdam werden zaterdagmiddag op de Oude Kijk int Jatstraat opgepakt. Een voorbijganger zag dat de beide knapen op straat met een vuurwapen liepen te spelen en deze ook op voorbijgangers richtten. Hij waarschuwde de politie en deze kon de beide jongens op straat achterhalen. Aan het bureau bleek dat het om een neppistool ging, die echter niet van echt was te onderscheiden. De heren verklaarden uit stoer gedrag te hebben gehandeld, maar ze waren wel geschrokken van het effect. De jongens werden overgedragen aan een van de ouders.

Groningen: lastpost
De politie heeft zaterdagmiddag tot twee keer toe een 42-jarige zwerver uit een winkel moeten halen. In eerste instantie was de man kletsnat op een stoel in een warenhuis aan de Herestraat gaan zitten. Nadat de man was verwijderd werd hij even later, vanwege een verblijfsverbod, uit een supermarkt aan het Zuiderdiep gehaald. De man werd ten langen leste maar meegenomen naar het politiebureau en daar ingesloten. Hij bleek nog veertien dagen celstraf te goed te hebben.

Groningen: snelkraak, dader gepakt
Zaterdagavond werd bij een bouwmarkt aan de Sontweg een snelkraak gepleegd. Met behulp van een auto werd een toegangsdeur van de winkel kapot gereden en uit de winkel werd een hoeveelheid dremels weggenomen. De dader zag kans te vluchten. Enige tijd later zag een politieman op de Narcisstraat een bekend verdachte lopen, die juist uit de richting van de nieuwbouw kwam. De man droeg iets onder zijn jas en bij het zien van de politieman rende de verdachte naar een woning op de Florakade, waar hij de woning binnenging. De politie stelde vervolgens een onderzoek in de woning in, nadat ze door de bewoner waren toegelaten. In de woning werd de 32-jarige verdachte aangetroffen. Bovendien werd een doos met dremel aangetroffen die daarvoor was weggenomen bij de bouwmarkt. De verdachte werd naar het bureau gebracht. Bij een verder onderzoek in de woning werd nog een tweede dremel aangetroffen, een autosleutel en enkele andere goederen die mogelijk van een inbraak bij een winkel aan het Damsterdiep afkomstig zijn. In de omgeving van de Narcisstraat vond de politie een personenauto met schade, die vermoedelijk door de verdachte werd gebruikt bij de snelkraak. De man is ingesloten.

Groningen: man schopt deuk in taxi
Op de Grote Markt heeft de politie afgelopen nacht een 28-jarige stadjer aangehouden. De verdachte had een taxi besteld. Toen na ongeveer een uur een taxi op de markt arriveerde stapten anderen in de taxi om vervoerd te worden. De verdachte werd daarop zo kwaad dat hij enige keren tegen de ramen sloeg en tegen de deur schopte. De man is na verhoor aan het politiebureau weggestuurd.

Groningen: vrouw aan gezicht gewond
Afgelopen nacht ontstond een vechtpartij in een café aan de Poelestraat. Een 18-jarige vrouw uit Aduard liep daarbij verwondingen aan een oog op, waarvoor zij in een ziekenhuis moest worden behandeld. De oorzaak van de vechtpartij is niet duidelijk. Volgens getuigen kwamen twee mannen de kroeg binnen die direct ruzie zochten met een groep bezoekers. Over en weer werd vervolgens met glaswerk gegooid, waarbij meerdere bezoekers lichte verwondingen opliepen. Alleen de vrouw moest naar een ziekenhuis. De vermoedelijk aanstichters zagen kans te vluchten.

Appingedam: inbraak radiozaak
Zaterdagavond werd ingebroken in een radio-tv zaak aan de St.Annastraat. De daders kwamen de winkel binnen door in een brandgang een toegangsdeur te forceren. In de winkel werd een kluis opengebroken. Hieruit werd een hoeveelheid geld weggenomen. Bovendien werd voor een paar duizend gulden aan beltegoed kaarten ontvreemd. Een passant zag de twee daders vanuit het pand vluchten. Hij waarschuwde de politie. Een onderzoek in de omgeving leverde echter geen verdachte meer op.

Uithuizen: inbraak supermarkt
Zaterdagnacht werd ontdekt dat er werd ingebroken in een supermarkt aan de Molenerf. Door middel van het inbraakalarm werd de politie gewaarschuwd. Bij het pand bleek een ruit van een nooduitgang te zijn vernield. Vermoedelijk zijn de daders door het alarm gewaarschuwd en vertrokken zonder goederen mee te nemen.

Hoogezand: verkoop aan minderjarigen
Een winkelier in het winkelcentrum Gorecht verkocht zaterdag vuurwerk aan een 13 en 14 jarige jongen. Bij controle door de politie werd de beide knapen aangehouden. De winkelier kreeg een bezoek van de agenten en tegen het bedrijf werd proces verbaal opgemaakt.

Veendam: botsing met letsel
Op de Jacob Bruggemanlaan werd zaterdagmiddag een 19-jarige vrouw uit Veendam aangereden. De vrouw kreeg met haar fiets geen voorrang van een 44-jarige automobilist uit die plaats. De vrouw moest met een hoofdverwonding naar het ziekenhuis in Stadskanaal. Na behandeling mocht ze weer naar huis.

Hoogezand: aanhouding dankzij spoorsneeuw
De politie heeft afgelopen nacht twee mannen, 18 en 19 jaar oud, aan kunnen houden dankzij de sneeuw. Op de Vosholen trof de politie een gestolen auto aan, waarvan de deuren waren geforceerd en de bedrading was doorverbonden. Door de sneeuwval konden de agenten de sporen van de weggelopen daders volgen naar een woning aan de Borgercompagniestraat, waar de sporen uiteindelijk ophielden. Na het betreden van de woning troffen de agenten de beide daders, beiden uit Sappemeer, aan. Ze zijn ingesloten in een politiebureau.

Stadskanaal: vechtpartij in dancing
De politie werd afgelopen nacht gewaarschuwd voor een vechtpartij in een dancing aan de Hoofdstraat. Door het personeel waren de vachtenden reeds gescheiden en buiten de deur gezet. Wel troffen de agenten een drietal mannen aan die behoorlijke verwondingen aan het hoofd hadden opgelopen. Vermoedelijk waren de verwondingen ontstaan door elkaar met glas te bewerken. Een 21-jarige Utrechter werd voor enkele hechtingen naar een ziekenhuis in Stadskanaal gebracht. Twee Groningers moesten naar een ziekenhuis in Groningen voor eveneens enkele hechtingen. De oorzaak van de knokpartij is nog onduidelijk en zal worden onderzocht.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ctpm)