Voedingscentrum
Gentechnologie: veiligheid en keuzevrijheid voor de consument staan voorop
11 januari 2002

Uit het eindrapport van de Commissie Terlouw blijkt dat het Nederlandse publiek een gereserveerde houding inneemt tegenover het gebruik van gentechnologie voor levensmiddelen. De meerderheid vindt dat er wel mee doorgegaan mag worden, maar alleen onder strikte voorwaarden. Dat sluit aan bij de mening van het Voedingscentrum die stelt dat de veiligheid en de keuzevrijheid van de consument voorop moeten staan.

Het Voedingscentrum is niet tegen het gebruik van gentechnologie voor de voedselproductie, maar vindt wel dat daarbij aan belangrijke voorwaarden moet worden voldaan. De veiligheid voor de consument moet gewaarborgd zijn. Ook moet de consument op het etiket van een levensmiddel kunnen zien of het tot stand is gekomen met gentechnologie. Bovendien moet een genetisch gemodificeerd product dezelfde voedingswaarde hebben als de gangbare uitvoering.

Nut en noodzaak
In het eindrapport, dat woensdag 9 januari is gepresenteerd, doet de Commissie Terlouw verslag van het publiek debat Eten en Genen. In dit debat kon de Nederlandse consument meepraten over biotechnologie en voedsel. De politiek zal op basis van het rapport definitief beslissen over het gebruik van moderne biotechnologie bij de voedselproductie. Uit het rapport blijkt dat mensen vooral terughoudend staan tegenover moderne biotechnologie omdat ze twijfelen aan het nut en de noodzaak ervan. Ook zijn ze bang voor mogelijke risicos voor de gezondheid en het milieu. Ethische en principiële bezwaren spelen verhoudingsgewijs een kleine rol. Gentechnologie bij dieren blijkt op de meeste weerstand te stuiten.
De keuzevrijheid van de consument wordt heel belangrijk gevonden. Naar oordeel van het publiek is een voorwaarde voor het toelaten van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen dat er soortgelijke levensmiddelen blijven bestaan die niet genetisch gemodificeerd zijn.

Vertrouwen
De belangrijkste voorwaarde blijkt echter dat het publiek moet kunnen vertrouwen op de instanties die bij de toelating van toepassingen van gentechnologie een rol spelen: de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven. Dat vertrouwen laat nu te wensen over. De Commissie Terlouw doet een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer om het vertrouwen te herstellen. Zo zou de overheid het publiek al in een vroeg stadium in de dialoog moeten betrekken en moet het publiek tijdig kunnen beschikken over objectieve, evenwichtige en begrijpelijke informatie. Ook zou de overheid producenten moeten verplichten om toegankelijke en gedetailleerde productinformatie te geven, zodat mensen op basis daarvan zelf een keus kunnen maken. Deze aanbevelingen van de Commissie Terlouw sluiten aan bij het standpunt van het Voedingscentrum.

Uitvoerige informatie over gentechnologie en voeding is te vinden op de website van het Voedingscentrum via de button biotechnologie.

Meer voedingsnieuws