CDA

Gerrit Brokx overleden

Op 68-jarige leeftijd is vannacht Gerrit Brokx overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

11 januari 2002
Brokx is decennia lang politiek actief geweest, eerst voor de KVP, later voor het CDA. Op zijn 30ste werd Gerrit al lid van de gemeenteraad in zijn woonplaats Oosterhout. Drie jaar later werd hij wethouder in deze gemeente.

In de provincie Brabant rees zijn ster snel. Op zijn 33-ste werd hij lid van de Provinciale Staten, in 1970 werd hij gedeputeerde in deze provincie. Hij bekleedde als gedeputeerde de portefeuille wegen, verkeer en algemene en juridische zaken.

In de jaren '70 werd Brokx ook op landelijk niveau actief. Van 1971 tot 1977 was hij lid van het Dagelijks Bestuur van de KVP. In 1977 trad Gerrit toe tot het eerste kabinet-Van Agt waarin hij staatssecretaris Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening werd. Hij bleef dit tot 1986 toen hij aftrad nadat de CDA-Tweede Kamerfractie in hem het vertrouwen had opgezegd vanwege het mogelijk onjuist gebruik van woningbouwsubsidies.

In 1989 werd Brokx vervolgens burgemeester van Tilburg. Hij bleef dit tot zijn pensionering in 1997. Ook daarna bekleedde de rasbestuurder Brokx nog tal van bestuursfuncties.