Gemeente Enschede

Vuurwerkverkoop na controle volgens de regels

Enschede, 11 januari 2002
De controles van verkooppunten voor vuurwerk in de gemeente Enschede hebben eind december verschillende overtredingen aan het licht gebracht. In de meeste gevallen voldeden de overtreders bij een volgende, tweede controle alsnog aan alle voorschriften. In een enkel geval is proces-verbaal aangezegd.

Door medewerkers van de afdeling Milieu van de gemeente zijn alle 24 vuurwerkverkopende bedrijven in Enschede bezocht. Bij de bouwkundige controle voldeden in eerste instantie slechts drie bedrijven aan alle eisen. De overige verkooppunten vertoonden gebreken als onvoldoende brandwerende kozijnen of geen zelfsluitende deuren. Na aanschrijving zijn deze bedrijven nogmaals bezocht en bleken toen te voldoen aan alle bouwkundige eisen.
Volgend op de bouwkundige controles zijn vanaf de start van de verkoop op 28 december eindejaarscontroles gehouden. Daarbij bleek dat twee bedrijven zich niet aan de voorschriften hielden. In één geval werd een busje niet alleen gebruikt voor transport, maar ook voor opslag van vuurwerk. Later op de dag bleek het euvel verholpen. Bij een ander verkooppunt is bekeurend opgetreden en een teveel aan vuurwerk in beslag genomen. Bij eerste controle bleek elf ton vuurwerk opgeslagen in drie vrachtwagens. Dat was acht ton meer dan afgesproken. Voor deze illegale uitbreiding is proces-verbaal opgemaakt. Bij hercontrole, later op de dag, bleek nog steeds een vrachtauto met een teveel aan vuurwerk op het terrein aanwezig. Dat vuurwerk is deels opgeslagen in een bunker op het terrein en deels in beslag genomen. Bij latere controles zijn geen verdere overtredingen meer geconstateerd.

De gemeente Enschede is voornemens om de vuurwerkverkoop al tijdens de komende jaarwisseling te binden aan de strakkere regels, die minister Pronk voor het jaar daarop heeft aangekondigd. Het aantal verkooppunten, dat rond de afgelopen jaarwisseling nog maar de helft bedroeg van het aantal verkooppunten vóór de vuurwerkramp, zou daardoor verder kunnen teruglopen. Overwogen wordt om dit lagere aantal verkooppunten in de stad te compenseren met verkooppunten in een veiliger omgeving, bijvoorbeeld op industrieterreinen. Daarvoor zou dan, voor enkele dagen per jaar, een uitzondering gemaakt moeten worden voor het detailhandelsverbod op industrieterreinen


---