Openbaar Ministerie

Den Haag, 11 januari 2002

Recordaantal aanhoudingen drugskoeriers op Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten hebben in 2001 op Schiphol het recordaantal van 1200 drugskoeriers opgepakt. Dat is gemiddeld 100 per maand, maar in de laatste vier maanden was dit aantal beduidend hoger (125). Ter vergelijking: in 2000 werden 769 koeriers aangehouden. Dat is een stijging van ruim 60 procent.

In 2000 werd 2500 kilogram verdovende middelen in beslag genomen, in 2001 3500 kilogram; De smokkel heeft zich verlegd van het vrachtvervoer naar de zogeheten 'pakezels' (koeriers met drugs op het lichaam of in de bagage) en 'slikkers' (koeriers die bolletjes met cocaïne doorslikken. Het zogenaamde CargoHarcteam van Kmar, Douane en Fiod onderzoekt met behulp van scanapparatuur vrachtvervoer op de aanwezigheid van drugs. In 2000 heeft dat geleid tot vijf vangsten (respectievelijk 530, 320, 40 en twee keer rond de 20 kg). Vervolgens is er negen maanden niets onderschept. In september en oktober vorig jaar zijn er weer twee vangsten van 61 kg en 30 kg. Er is derhalve sprake van een scherpe daling in aantal en gewichten van de vangsten via de scan van vrachtvervoer.

Als het aan het OM ligt dan wordt het aantal aanhoudingen van drugskoeriers fors uitgebreid. Dus wij hebben net als de douane en de Koninklijke Marechaussee een probleem dat we graag zien opgelost. Eén van de problemen die hebben geleid tot de situatie op Schiphol is de celcapaciteit. Die is onvoldoende. Er zit sinds voorjaar 2001 spanning op de celcapaciteit. In Haarlem is het een probleem met geheel eigen kanten, want daar komen meerdere knelpunten bij elkaar: cellen en de capaciteit van de rechtbank. Dat komt door enorme aanbod op Schiphol. Als dan ook wordt gekozen voor een fors grotere inspanning dan zal de gehele keten moeten worden versterkt.

Om aan te geven dat het OM de problematiek serieus oppakken: de speciale bolletjesslikkersactie van september vorig jaar. Het OM en de opsporingsdiensten werden geconfronteerd met aanzienlijke groepen Nigeriaanse bolletjesslikkers die uit de Antillen kwamen. Controles door de Kmar wezen uit dat een groot percentage van deze mensen bolletjes hadden geslikt. Dit was aanleiding voor een gerichte actie. Daarbij werden in tien dagen 63 slikkers aangehouden waarbij nagenoeg 40 kilo cocaïne in beslag werd genomen. Daarna werd versneld een visumplicht voor Nigerianen ingevoerd die in december 2001 van kracht werd. Deze actie smoorde in haar eigen succes. De actie moest na deze periode gestaakt worden door het vollopen van de daarvoor gereserveerde extra capaciteit in de keten; Het OM wil graag een bijdrage leveren aan het zoeken naar oplossingen voor de problematiek op Schiphol. Uiteraard voor zover die oplossingen liggen binnen de directe verantwoordelijkheid van het OM, maar ook waar het gaat om de hele keten, dus terreinen waar de verantwoordelijk bij anderen ligt.

Het College is zeer ontstemd over de manier waarop in de media de zwarte piet wordt gelegd bij de Haarlemse HovJ Wooldrik. Die wordt afgeschilderd als de kwade genius achter de problemen op Schiphol. Wooldrik en zijn parket zijn juist met man en macht bezig om de zaak aan te pakken maar botsen daarbij op de grenzen van de beschikbare capaciteit. De praktijk bij het Haarlemse parket is dat medewerkers dagelijks de penitentiaire inrichtingen in het hele land aan het rondbellen zijn om arrestanten onder te brengen.