Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

TNO Instituut mogelijk naar gemeente Cromstrijen (16-1-2002)


Het Prins Maurits Laboratorium van TNO wordt mogelijk op het gebied van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen in de gemeente Cromstrijen (Hoeksche Waard) gevestigd. Een conceptovereenkomst daarover tussen alle betrokken partijen wordt op dit moment onder voorzitterschap van het Ministerie van VROM voorbereid. Een definitief besluit wordt pas in mei verwacht. Het Prins Maurits Laboratorium is nu nog gevestigd in Rijswijk en Den Haag (Ypenburg).

Begin 2001 ontstond een veiligheidsprobleem doordat de afstand van de opslagplaatsen voor munitie en explosieve stoffen van TNO tot de nieuwe bebouwing van de VINEX locatie Ypenburg te gering werd bevonden. Vervolgens is in overleg tussen overheid en TNO bepaald welke oplossingen mogelijk zouden zijn. Medio 2001 werd vastgesteld dat een verhuizing van niet alleen de vestiging op Ypenburg, maar ook de hoofdvestiging in Rijswijk, voor de lange termijn de beste oplossing zou zijn. 
Vanaf de tweede
helft van 2001 is gezocht naar passende locaties.
Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen
De Ambachtsheerlijkheid is nu nog afgesloten particulier terrein met een agrarische functie. Voor de TNO-vestiging is ruim 100 ha nodig, waarvan maar ca. 3 ha bebouwd zal worden. De rest kan worden ingericht als natuurgebied, zodat de veiligheidsbuffer meer dan gegarandeerd wordt. De overheid is momenteel in overleg met de eigenaar (Fortis) over de Hogezandse Polder (het oostelijk deel van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, ca. 800 ha).

Verhuizing Ypenburg binnen 5 jaar
Afhankelijk van de snelheid van besluitvorming,
vergunningverlening en bouw zal de totale overplaatsing van TNO Ypenburg, inclusief de hoofdvestiging in Rijswijk, binnen 5 jaar een feit kunnen zijn. In totaal werken er 340 mensen bij beide vestigingen. Voor de periode tot verhuizing zal worden bezien welke maatregelen TNO op de huidige locatie Ypenburg zal treffen zodat de veiligheidssituatie nog verder wordt verbeterd. Met deze maatregelen zouden de huidige beperkingen ten aanzien van o.a. de bouw van enkele woningen op Ypenburg kunnen komen te vervallen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6340&site=persbericht )


---