Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=425345


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 17 januari 2002

Minister Herfkens: eerst goede plannen op tafel

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft donderdag de balans opgemaakt van de samenwerking en discussies met Nederlandse particuliere organisaties over hun rol in de armoedebestrijding in de wereld. Ze zei hierbij de hervormingen in het werk van het particuliere kanaal toe te juichen, maar dat een aantal 'oude zorgen' plaats had gemaakt voor nieuwe. De minister liet dit weten tijdens een redevoering op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie SNV in het Haagse Museon.

Voor de zogenoemde Medefinancieringsorganisaties (MFO's) is vorig jaar een nieuw beleidskader opgesteld dat in de praktijk zal leiden tot meer concurrentie en een duidelijker afbakening van taken en verantwoordelijkheden en een harde koppeling tussen de kwaliteit van het werk en de financiering. Over de inrichting van de samenwerking met kleinere organisaties zijn nog besprekingen gaande. Een uitvoerige consultatie met ruim vijftig maatschappelijke organisaties afgelopen jaar is uitgemond in een visiedocument dat als leidraad dient voor de nieuwe subsidiesystemen.

Minister Herfkens noemde het nieuwe beleidspakket een "inspirerend antwoord op mijn drie kritiekpunten van destijds": de logheid en het institutioneel eigenbelang van het particuliere kanaal; de weinig transparante geldstroom van overheid naar particulieren; de geringe aanwezigheid in het politieke debat Zij voegde eraan toe dat oude zorgen plaats maakten voor nieuwe. Als eerste zorg noemde zij de onbedwingbare neiging van organisaties om hun werkterrein uit te breiden en op te rekken. Organisaties zijn effectiever en werken beter als ze opereren vanuit een eigen mandaat en een heldere onderlinge taakverdeling. In hoeverre de werkterreinen van de diverse organisaties, variërend van MFO's, SNV en PSO (uitzending deskundigen) elkaar overlappen is nog niet geheel helder, aldus de minister. Een andere zorg blijft het gevaar van aanbodsturing, omdat hulp via particuliere organisaties in het Zuiden nu eenmaal aankomt als gebonden hulp. "In hoeverre durven we straks de keus over welke adviseurs men wil inhuren echt over te laten aan de partners in het Zuiden". Tenslotte noemde zij de omvang van de finanancieringsverzoeken vanuit de wereld van particuliere organisaties. "Iedereen wil meer geld, lijkt het wel", aldus de minister. Ze wees erop dat Nederland in 2001 in totaal 560 miljoen Euro aan ontwikkelingssamenwerking heeft besteed via particuliere organisaties, in vier jaar een verhoging van bijna 30 procent. Herfkens: "Er is financiële ruimte, maar dan moeten er eerst goede plannen op tafel liggen."

De tekst van de volledige speech wordt in de loop van de middag (donderdag 17-1) geplaatst op de internet site van het ministerie van Buitenlandse Zaken : www.minbuza.nl

===