FNV BONDGENOTEN

CAO-onderhandelingen optiekzaken ontaarden in soap

CAO-onderhandelingen optiekzaken ontaarden in soap

De CAO-onderhandelingen voor optiekzaken als Pearl krijgen een hoog soap-gehalte: wisselende hoofdrolspelers en onverwachte, ongewenste wendingen, vindt FNV Bondgenoten. Aan werkgeverszijde worden onderhandelaars vervangen en toezeggingen regelmatig ingetrokken. Ook werd een eindbod, dat al door de bonden was geaccepteerd weer van tafel gehaald door de werkgevers. Met als gevolg dat de 11.000 werknemers na negen ronden onderhandelen per 1 april geen nieuwe CAO krijgen. Dat betekent geen loonsverhoging en geen verlenging van de Vut-regeling. Werknemers die 63 worden moeten nu ineens doorwerken tot hun 65e jaar.

Onderhandelaar Margreet Jansen van FNV Bondgenoten heeft er geen goed woord voor over: 'We zijn al bezig sinds begin 2000 over een nieuwe CAO. Steeds worden onderhandelaars vervangen, waardoor we weer opnieuw kunnen beginnen. Een eindbod is van tafel gehaald, een loonbod is ingetrokken en nu als klapper op de vuurpijl het ontbreken van een vut-regeling per 1 april. Ik vind het allemaal uiterst onprofessioneel toegaan aan werkgeverszijde. Werknemers worden zwaar gedupeerd door dit klunzige optreden van werkgevers.'

In de onderhandelingen vormde de duur van de werkweek het grootste knelpunt. De werkgevers wilden de 35-urige werkweek verlengen met 5 uur. In het eindbod van de werkgever was op dit punt een compromis bereikt waarmee FNV Bondgenoten kon instemmen. De werkgevers zagen echter weer nieuwe beren op de weg: de pensioenregeling, ook opgenomen in hun eigen eindbod, was te duur. De onderhandelaar werd vervangen en het eindbond weer ingetrokken. Ook de overeengekomen looptijd van de CAO en de daarbij horende loonstijging werd weer van tafel gehaald.
Dat de werkgevers tegelijk met het ontbreken van een nieuwe CAO ook de vut-regeling op de helling zetten, riekt volgens FNV Bondgenoten naar pure chantage.

Meer informatie:
Margreet Jansen, onderhandelaar, 06-51255979
Jos van Dijk, voorlichter, 06-22518743, 030-2738377

17 jan 02 11:13