FNV BONDGENOTEN

Fortis Verzekeringen lijft personeel in tegen hun zin

Fortis Corporate Insurance (FCI), de industriële verzekeringspoot van Fortis, wil de werknemers, die nu allemaal gedetacheerd zijn vanuit AMEV, bij zich inlijven. Dit tegen de zin van het personeel, omdat de arbeidsvoorwaarden een stuk slechter dreigen te worden. Het bedrijf heeft de werknemers voor het blok gezet, door onverwachts een brief te sturen met daarin de mededeling dat men per 1 januari 2002 in dienst is van FCI, tenzij men voor 16 januari bezwaar aantekent.
FNV Bondgenoten is niet te spreken over de handelswijze van FCI. Bestuurder Masja Zwart : 'Het personeel is in rep en roer. De brief kwam als een onwelkome verrassing. De werknemers worden zo in feite gedwongen te kiezen voor FCI als werkgever, zonder dat duidelijk is wat de arbeidsvoorwaarden gaan inhouden. Uit gesprekken met FCI blijkt zelfs, dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers er waarschijnlijk op achteruit zullen gaan als er met het bedrijf een nieuwe CAO wordt afgesloten. Het gaat namelijk niet zo goed met FCI. Logisch dus dat het personeel huiverig is voor inlijving bij FCI.' De bond eist opheldering over de gang van zaken en wil goede garanties voor de werknemers.

De werknemers bij FCI, totaal ongeveer 230, zijn allemaal gedetacheerd vanuit AMEV, en vallen qua arbeidsvoorwaarden onder de AMEV-CAO, die op 1 april 2002 afloopt. FCI heeft al aangegeven dat ze zich aan willen sluiten bij de bedrijfstak CAO Verzekeringsbedrijf, met daarbovenop een zogenaamde kop-CAO als aanvulling. De CAO Verzekeringsbedrijf is echter van beduidend lager niveau dan de AMEV-CAO.
FCI is de unit die binnen Fortis de industriële verzekeringen doet. Qua bedrijfsvoering valt FCI onder Fortis België, het moederbedrijf, maar qua arbeidsvoorwaarden onder ASR, (AMEV Stad Rotterdam Verzekeringen), met de hoofdzetel in Nederland.

Meer informatie :
Masja Zwart, bestuurder FNV Bondgenoten:

06-20493079
Nathalie Koopman, voorlichter:

030-2738389 of 06-51406105

17 jan 02 12:23