LTO Nederland

Harde aanpak illegale arbeid in tuinbouw

Donderdag 17 januari 2002 - De aanpak van de illegale arbeid wordt door minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verscherpt. Omdat gebleken is dat de tuinbouw een sector is waar illegale arbeid regelmatig voorkomt, is vandaag de aftrap gegeven van het project seizoenarbeid in de tuinbouw door minister Vermeend van SZW, minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), voorzitter Doornbos van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland en bestuurder De Groot van de Centra voor Werk en Inkomen. Door dit project kunnen tuinders komend seizoen op tijd beschikken over voldoende legale arbeidskrachten.

Het project ondersteunt tuinders bij het werven van personeel voor seizoenarbeid en is ook gericht op het uitbannen van illegale arbeid via certificering van bonafide loonbedrijven. Voor illegale arbeid in de tuinbouwsector is nu geen enkel excuus meer, zei minister Vermeend op de startbijeenkomst. Tuinders die desondanks betrapt worden met het werken met illegalen zullen hard worden aangepakt, aldus minister Vermeend.
Volgens LTO-voorzitter Doornbos wil LTO met de overheid werken aan een gezonde en maatschappelijk verantwoorde wijze van ondernemen in de land- en tuinbouw, in de verwachting daarmee ook een bijdrage te leveren aan het oplossen van de totale problematiek van illegalen in Nederland.

Aanleiding van het project is de moeizame personeelswerving en de veel voorkomende illegale tewerkstelling in de tuinbouw. Het blijkt voor veel individuele tuinders moeilijk om ieder jaar weer op tijd voldoende personeel te hebben om de arbeidspieken op te vangen. Hierdoor groeit de praktijk om met illegale arbeidskrachten te werken, wat het imago van de sector geen goed doet en ook leidt tot oneerlijke concurrentieverhoudingen.

Om de personeelsproblemen op te lossen en de illegale arbeid hard aan te pakken, hebben de ministers Vermeend van SZW en Brinkhorst van LNV met LTO Nederland en Arbeidsvoorziening (inmiddels de Centra voor Werk en Inkomen) dit project opgezet. Uitgangspunt is dat de tuinders zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeelsvoorziening en moeten werven onder lokaal aanbod, familie, bekenden en werknemers die eerder bij hen in dienst zijn geweest. Tuinders die toch verder van huis personeel willen zoeken kunnen dankzij dit project rekenen op ondersteuning van LTO bij het aantrekken van mensen uit Europa. Indien nodig zal LTO de tuinders ook helpen bij het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen bij het CWI voor personeel van buiten de Europese Unie.

Een belangrijk onderdeel van het project bestaat uit het certificeren van handmatige loonbedrijven. Tuinders die gecertificeerde bedrijven inschakelen kunnen er in principe van uitgaan dat het werk op legale wijze wordt verricht. Van aangemelde bedrijven wordt nagegaan of zij werken met inachtneming van de regels op het gebied van de Wet arbeid vreemdelingen, arbeidsomstandigheden, de afdracht van belastingen en premies en het betalen van het wettelijk minimumloon. De goede bedrijven worden gecertificeerd en hun naam wordt gepubliceerd. Ongeveer twee maal per jaar vindt hercontrole plaats. Tuinders die toch nog in zee gaan met een niet-gecertificeerd loonbedrijf realiseren zich dan dat zij ernstige risicos nemen. De Arbeidsinspectie blijft actief handhaven en zal op een gegeven moment extra letten op niet-gecertificeerde bedrijven en niet-geregisteerde tuinders.

---
Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en LTO-Nederland.

Nadere informatie: Geert Pinxterhuis (tel. 070 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)