Gemeente Deventer

Voorbereidend jaar voor anderstalige studenten

Burgemeester drs. J. van Lidth de Jeude heeft vorige week in het Stadhuis het project Voorbereidend Jaar Anderstalige Studenten gestart. Het project is een samenwerkingsverband tussen Saxion Hogeschool IJselland, ROC Aventus en de gemeente. Deze drie partijen vonden het noodzakelijk in samenwerking een sluitende aanpak (op maat) te ontwikkelen voor de allochtonen, die de nieuwkomertrajecten hebben gevolgd bij het ROC en verder willen studeren in het HBO of WO, maar net de aansluiting bij het hoger onderwijs missen. Het gaat in dit geval om mensen, die in het land van herkomst een bepaalde opleidingsachtergrond hebben en voldoen aan de toelatingseisen van het hoger onderwijs.

Het Voorbereidend Jaar start op 4 februari experimenteel met vijftien deelnemers voor de duur van zes maanden. Dit pilotproject is zeer intensief en richt zich op de deelnemers, die binnen zes maanden klaargestoomd kunnen worden voor het hoger beroepsonderwijs. Deze oriëntatie houdt in, dat zij hun taal- en studievaardigheid op het niveau van het HBO tillen, deficiënties in bepaalde vakken wegwerken en deelnemen aan het traject van loopbaanoriëntatie. Na dit pilotproject start in september de volledige versie van het Voorbereidend Jaar voor Anderstalige Studenten. Vanuit het voorbereidend jaar zullen de deelnemers in diverse studierichtingen van het HBO instromen.

In het programma ging de wethouder van Welzijn en Minderhedenbeleid, M. Knol, in op de achtergronden van en motivatie voor het project. Tevens heeft hij diverse aspecten van het integratiebeleid van de gemeente in het kort de revue laten passeren. Vervolgens presenteerde coördinator Cecile Ogink het programma van het Voorbereidend Jaar voor Anderstalige Studenten en vertelde student Fikri Mohammed Ali over zijn eigen ervaringen.Het programma is afgesloten met een vragenronde voor de aanwezigen en een receptie.