Ingezonden persbericht

The Wine & Food Association organiseert:

Limburgia Gastronomica

Groots gastronomisch festijn in het Bourgondische zuiden

2 dagen genieten op Château St. Gerlach in Valkenburg zondag 20 januari - consumenten / maandag 21 januari - professionals Zeer gevarieerd programma met: ten minste 18 standhouders, doorlopende proeverijen met fraaie wijnen uit alle windstreken, exclusieve delicatessen waaronder kaviaar en truffels, meer dan 15 wijn- en wijn/spijs-proeverijen, -masterclasses en -workshops, boeiende debatten met coryfeeën uit de gastronomie

Organisatie: The Wine & Food Association, met ondersteuning van o.a. Slijtersvakblad SVB, Chapeau, Limburgs Dagblad, Culinair.net, VGC.

Limburgia Gastronomica: het goede leven in het Zuiden

Als men ergens in Nederland weet wat gastronomisch genieten is, is het wel in Limburg. Wie op de landkaart kijkt, ziet het direct: Limburg is onze voorpost richting Frankrijk. In de tijd dat voor de rest van Nederland een avond 'uit eten' nog gelijk stond aan een bezoek aan de Chinees, waren in Limburg de geneugten van een Bourgondische dis vergezeld van een mooie fles wijn al traditie.
Geen wonder dus dat Limburg een groot aantal restaurants van hoog niveau telt, met chefs, maitres en sommeliers die hun vak koesteren. Het gaat immers om een belangrijk stukje cultuur dat zij uitdragen. Aanleiding genoeg voor The Wine & Food Association om de bakermat van die cultuur op te zoeken. Op 20 t/m 21 januari 2002 organiseert zij Limburgia Gastronomica, een evenement waarbij het maar om één ding draait: wijn en spijs in optima forma.

Als locatie is gekozen Chateau St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Valkenburg,
tel: 043 - 6 088 888, fax: 043 - 6 042 883
De ware fijnproever kan op deze dagen zijn hart ophalen. Op het programma staat een groot aantal activiteiten die alles te maken hebben met topgastronomie:

Zondag 20 januari voor consumenten: 13:00 - 18:00 uur, met aansluitend diner (aanvang 18:30)
Maandag 21 januari voor professionals (chefs, sommeliers, maîtres, overige horeca, handel, pers): 10:00 - 17:00 uur

Programma op beide dagen (wijzigingen voorbehouden):

Diverse stands en doorlopende proeverijen

Met medewerking van onder meer de volgende bedrijven: Ron Cohen Wijnen, Heerlen - de Languedoc-specialist Fred de Leeuw, Amsterdam - truffels en andere delicatessen California Wine Institute - overkoepelend orgaan voor Californische wijnen Sauter Wijnen, Maastricht - klassiek assortiment
Goessens Wijnimport, Maastricht - klassiek assortiment Het Sherry Instituut van Spanje, Den Haag - top-sherry waaronder legendarische sacristía's
Great Grapes, Soest - Zuid-Afrika
Vinus Vita, Ootmarsum - Australië
Vinea Grootvriendt, Roosdaal (B) - Duitsland en Spanje New World Wineries, Nijswiller - Australië
E & J Gallo - het topsegment van deze Californische wijngigant: Single Vineyard- en Estate-wijnen
Oostenrijk - definitief terug aan de top
Amorim - kurkproducent uit hét Europese kurkland: Portugal Osborne Sherry - Piet Tetterode
TradeSynergy - de zwarte parels: kaviaar From Persia With Love J.J.C. Kwast Wijnkopers, Nieuw Vennep - schenkwijnen en toppers La Gironde, Rotterdam - o.a. Champagne Alfred Gratien en Dulce Castaño, dé chocoladewijn van het afgelopen jaar : winnaar dessertwijncombinatie Grand Concours Laurent-Perrier en favoriet van Manfred Spaargaren

Uiteenlopende proeverijen, masterclasses en workshops rondom de kunst van het combineren:

Winnaars 2e Nationale Huiswijn Competitie
Diversiteit en functie van zoete wijnen
Madera revival - slijterij /wijnhandel Toorank, Didam Riesling, de koning der witte druiven - Johnny Grootvriendt (Vinea Grootvriendt)
Premium wijnen uit Spanje - Johnny Grootvriendt
Port Vintage 1997
Champagne & kaviaar, m.m.v. Ashkan Mossafaian (TradeSynergy) Sacristía Sherry & tapas, kennismaking met de crème de la crème onder de sherry's - Jan van Lissum
Nieuwe Wereld/fruit versus Oude Wereld/terroir
VGC-selectie
Wijn & truffel: terroir speelt grote rol - Ron Cohen/Fred de Leeuw Biologisch platform: groentegerechten met wijn - met Eric van Veluwe

Debatten met medewerking van coryfeeën uit de topgastronomie en de wijnwereld:

Kurk of kunststof? Zal de kurk op de fles plaatsmaken voor een kunststof sluitdop? Wat zijn de voor- en nadelen? (m.m.v. een vertegenwoordiger van Amorim, Portugal)

Decanteren - wanneer wel, wanneer niet?

Graham's Trophy (voorronde)
Wedstrijd 'Beste Wijnproever Benelux' voor amateurs èn professionals met de Graham's Trophy als inzet. Een uitdaging voor iedereen en er zijn fraaie prijzen te winnen. Finale 3 maart 2002 te Amsterdam

Boekpresentaties en signeersessies:

Nicolaan Klei - De Lekkerste Fles
John van de Ven - Handboek Gastronomie
Pascal Jalhaij - Proeven met Pascal

Tijdschriften: Slijtersvakblad SVB, Saisonnier, De ProefKrant, Proefschrift

Extra programma-onderdelen voor professionals, 21 januari:

Oude Chianti's - rijp en voornaam

Mogelijkheden en onmogelijkheden bij het combineren van eigenwijze Australische wijnen en gerechten - John en Tanja Schell (New World Wineries) en Leon Winthaegen (Rest. De Boterbloem - Patrons Cuisiniers, 1 Michelin-ster) - een van de succesvolle items tijdens de European Fine Food Fair.

Wijn en foie gras

Debat: Hoe doet Limburg het ten opzichte van de rest van Nederland in de Michelin-gids en de Lekker? Worden Limburgse restaurants op hun waarde geschat?

Debat: Nonsense / No nonsense over het combineren van wijn en spijs - in hoeverre sluiten theorie en praktijk op elkaar aan? Voldoen de bestaande opleidingen aan de verwachting? - Guido Francque (voorzitter Professionele Vlaamse sommeliers) en Jan van Lissum

Debat: De wijnkaart anno 2002 - Guido Francque en Jan van Lissum

Toegang - Consumenten 20 januari

- U kunt vanaf nu tot 14 januari toegangskaarten reserveren à f 25,= / ¤11,35 per persoon.
Maak het verschuldigde bedrag over op ABN Amro rek. nr. 44.97.34.560 t.n.v. Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen, o.v.v. 'Limburgia'. Uw kaarten zullen dan op 20 januari klaarliggen aan de kassa.

- Bij inlevering aan de kassa van de kortingsbon uit de ProefKrant of Proefschrift (geldig voor max. 2 personen) betaalt u ¤ 15,89 / f 35,= per persoon.

- Zonder kortingsbon of reservering vooraf betaalt u op 20 januari ¤22,70 / f 50,= per persoon.

Toegang - Professionals 21 januari

- Professionals hebben gratis toegang, mits zij zich vóór 14 januari aanmelden per fax (020 - 624 50 28) of e-mail (winestone@wxs.nl). Vermeld s.v.p. uw bedrijfsgegevens en functie.

Feestelijk diner
Op zondag 20 januari heeft u de mogelijkheid de dag feestelijk af te sluiten in restaurant Les Trois Corbeaux, gevestigd in Château St. Gerlach. Chef-kok Dave Minten, onlangs tijdens de European Fine Food Fair nog als 2e geëindigd in de wedstrijd om het Glazen Kalf, bereidt een groots 4-gangendiner. Deelname aan dit diner, inclusief bijpassend wijnarrangement, kost ¤ 88,52 / f 195,= p.p.
Reservering is alleen mogelijk bij Les Trois Corbeaux, tel. 043 - 608 88 88 / fax 043 - 604 28 83.

Meer informatie vindt u o.a. in Proefschrift, De ProefKrant, de websites proefschrift.nl en proefkrant.nl en verschillende Limburgse media.

(