KIT TROPENMUSEUM

Een koffer vol herinneringen

Een koffer vol herinneringen
portretten en verhalen van bewoners van Oostelijk Amsterdam van 20 januari t/m 1 april 2002

'De stad is tegen de bergen aan gebouwd en is nu voor een groot deel verwoest. Maar vroeger hadden we in het centrum ruime parken en door de hele stad bazaars, waar het altijd druk was.' Een citaat van een Amsterdammer, niet over de plek waar hij nu woont maar over Kabul, de stad waar veel van zijn herinneringen liggen.

Er wonen, werken en studeren meer dan 100 verschillende nationaliteiten in het oostelijk deel van Amsterdam. Een verscheidenheid aan gewoonten, denkbeelden en rituelen samengebracht op een paar vierkante kilometer. Maar ook een rijkdom aan persoonlijke geschiedenissen die als 'koffers vol herinneringen' onze stads(deel)grenzen werden binnengedragen.

Een koffer vol herinneringen is zowel de naam van het boek waarin de verhalen van 38 mensen zijn opgetekend, als de naam van de fototentoonstelling waar hun portretten, met een bijzonder citaat uit hun eigen verhaal, te vinden zijn. Persoonlijke ervaringen uit hun levensjaren in het land van herkomst staan centraal. Jeugdbelevenissen, opvallende gebeurtenissen en tijdsbeelden lopen als een rode draad door het boek en bepalen het karakter van de foto's, die in Amsterdam genomen zijn.

De Stichting Welzijn Zeeburg en het KIT Tropenmuseum, organisatoren van dit project, zijn beide gevestigd in oostelijk Amsterdam. Met het boek en de tentoonstelling geven zij de buurtbewoners een plek om hun verhaal te vertellen en zichzelf op een bijzondere manier te laten zien, aan elkaar, maar ook aan andere stadsgenoten. Deze verhalen en foto's maken dat we onszelf naar de ander toe bewegen. Uit herkenning, begrip, verwondering of gewoon omdat we meer van onszelf of de ander willen begrijpen. Het boek en de fototentoonstelling zijn bedoeld om een stimulans te geven aan verder uitwisseling.

Het boek Een koffer vol herinneringen, samengesteld door Tjaal Aeckerlin is in te zien en in beperkte oplage te koop in het museum. De fototentoonstelling Een koffer vol herinneringen staat vanaf 20 januari t/m 1 april 2002 in het KIT Tropenmuseum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 -17.00 uur, Linnaeusstraat 2, Amsterdam.
---

---