VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Eerste voorstellingen Lied in de Schemering

Eerste voorstellingen Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw in Lied in de Schemering

Aanstaande woensdag wordt de eerste van een serie try out voorstellingen gespeeld van het toneelstuk Lied in de Schemering van de Engelse auteur Noël Coward. Onder leiding van regisseur Ton Lutz vinden momenteel de laatste repetities plaats in theater de Lampegiet in Veenendaal, waar woensdag de voorstelling voor het eerst voor het publiek te zien zal zijn. De hoofdrollen worden gespeeld door Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw, bijgestaan door David Goddyn. Ton Lutz over Lied in de Schemering: 'We zetten het stuk niet op zijn kop. We gaan wel tot het uiterste om de bedoelingen van Coward weer te geven. Het stuk heeft meer diepgang dan zijn andere komedies, juist omdat Coward zo persoonlijk is.'

Noël Coward schreef Lied in de Schemering in 1966. Het is het laatste avondvullende en tevens meest serieuze stuk uit een oeuvre dat vele mondiaal bekende titels telt waaronder Hay Fever, Design for Living, Blithe Spirit, Present Laughter en Private Lives. Lied in de Schemering is onderdeel van de trilogie A Suite in Three Keys waarmee Coward zijn carrière als acteur en toneelschrijver beëinigde.

Lied in de Schemering is het verhaal van de alom gerespecteerde schrijver Sir Hugo Latymer (Willem Nijholt) die met zijn vrouw (Anne-Wil Blankers) in een privé-suite van een hotel in Lausanne-Ochy verblijft. Het bezoek van zijn vroegere geliefde Carlotta (Pleuni Touw) heeft drastische gevolgen: door haar voorgenomen medewerking aan een biografie van de schrijver, dreigt ook Latymers met zorg bedekte homosexuele verleden naar buiten te komen. Het publiek is er getuige van hoe drie mensen op latere leeftijd alsnog hun ware identiteit, die zij om diverse redenen voor anderen verborgen hebben gehouden, prijs moeten geven.

Willem Nijholt, die eerder in Cowards trilogie Private Lives, De Markiezin en Later is te Laat speelde, nam ook de vertaling van A Song at Twilight voor zijn rekening. Willem Nijholt: 'Coward vertalen betekent voor mij vooral zijn ritme pakken. In zijn tijd converseerde men nog. Ook ruzies waren bij hem altijd conversaties, geen ordinaire scheldpartijen, zoals tegenwoordig vaak het geval is.'

Lied in de Schemering gaat in première op 20 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De eerste try-out is op 9 januari in Theater de Lampegiet in Veenendaal. De voorstelling zal te zien zijn tot en met 1 juni en doet 62 theaters aan.

Voor nadere informatie:
Joop van den Ende Theaterproducties
Maarten van Nispen
PR & Voorlichting

020-3052.243


07 jan 02 12:05