Gemeente Bodegraven

Bommenruiming

Op het tracé van de toekomstige N11 nabij het viaduct onder de N11/Oud Bodegraafse weg zijn drie niet geëxplodeerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Deze bommen zouden gevaar op kunnen leveren voor de werkzaamheden aan de N11 zodat tot ruiming is besloten.

Bommenopruimingsoperatie
De Gemeente Bodegraven gaat in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst deze bommen opruimen op zondag 20 januari 2001. De stuurgroep bommenruiming bestaande uit bestuur en medewerkers van de gemeente, de brandweer, de politie, de Geneeskundige Hulpverleningsdiensten, onderzoeksbureau Saricon en de Explosieven Opruimingsdienst hebben uit veiligheidsoverweging voor deze datum gekozen omdat deze dag de minste onderbreking van de dagelijkse gang van zaken van weggebruikers van de N11 en inwoners van de Gemeente Bodegraven oplevert.

De bommen worden op de vindplaats blootgelegd, onschadelijk gemaakt en vervolgens opgeladen om elders tot ontploffing te worden gebracht.

Er zijn verschillende typen bommen, het kan hier 500 of 1000 ponders betreffen. Bij het maken van ontruimingsplan wordt uitgegaan van het zwaarste type bom en de grootste ontruimingscirkel. Een week voor de opruimingsactie wordt bekend welk type bommen het daadwerkelijk betreft. Hoe groot de ontruimingscirkel wordt wordt bekend in de week voorafgaand aan de ruiming.

Preventieve ontruiming
Op zondag 20 januari van 7.00 tot 13.00 uur moet het gebied met een straal van 90 meter aan de oostzijde en 150 meter aan de westzijde van de vindplaats van de bommen worden ontruimd. Dit betreft Oud Bodegraafseweg 80 t/m 85, Lindehof 1 t/m 17 en Dronenweg 63 t/m 83 oneven. Op basis van de geldende noodverordening moeten de bewoners van deze zone gedurende deze tijd hun woning verlaten. De woningen zullen bewaakt worden door de politie.
Ook huisdieren en vee moeten ergens anders onder worden gebracht gedurende de ruimingsoperatie.

Verblijfplaats of opvanglocatie
Wij raden iedereen aan voor deze dag een verblijfplaats te zoeken bij familie of vrienden. Ook is het mogelijk deze dag door te brengen op een opvanglocatie die de gemeente regelt. Hiervoor vullen mensen een vragenformulier in voor 3 januari. Als men gebruik wil maken van de opvanglocatie krijgen zij hierover nader bericht.

Sleuteloverdracht en voorzorgsmaatregelen
Inwoners van de ontruimingszone die op zondag 20 januari niet aanwezig zijn moeten hun huissleutel afgeven op het politiebureau. De politie zal zondag 20 januari de huizen betreden om te controleren of zich daar geen mensen of dieren meer bevinden en vervolgens de woningen afsluiten en verzegelen.

Het advies is om ramen en deuren gesloten te houden. De hulpverleningsdiensten zijn van mening dat regen, wind en kou per saldo meer schade aanrichten dan de drukgolf van een eventuele explosie. Autos kunnen het beste buiten het ontruimingsgebied en de schervengevarenzone worden geparkeerd (zie onder schervengevarenzone).

Informatiekanalen
Met geluidswagens worden bewoners ingelicht wanneer het gebied weer vrij is.

Verkeersmaatregelen en schervengevarenzone
Gedurende de bommenruimingsoperatie zal het verkeer op de N11 worden omgeleid via de burg. Crolesbrug, burg. Kremerweg, Broekvelderbrug, Broekveldselaan en Europaweg en vice versa.

Binnen een gebied van 300 meter ten oosten (richting het centrum) en 600 meter ten westen van de vindplaats van de bommen bevindt zich de schervengevarenzone. In dit gebied mag niemand zich tijdens de ruimingsoperatie op straat bevinden. Dit geldt ook voor vee en huisdieren.

De schervengevarenzone omvat Oud Bodegraafse weg 61 t/m 95 oneven, 86 t/m 110 even, Hoogendoornlaan 1 t/m 2, Wilgenoord 29 t/m 39, 69 t/m 113 oneven, 36 t/m 74 even, Dronensingel 1 t/m 37 oneven, Vrije Nesse 2 t/m 12 even, Gravenstein 2 t/m 24 even, Binnenweg 2 t/m 5, Jacob Vreekenplein, Dronenhoek 3, 5, 7, Dronenweg 1 t/m 61 oneven, Lindehof 19 t/m 91 oneven en Beukenhof 1 t/m 49 oneven. De politie zal hierop toezien.

Ook hier wordt weer uit gegaan van de grootste schervengevarencirkel. Deze cirkel zou kleiner kunnen zijn.

Medische en hulpverleningsinstanties
De medische en hulpverleningsinstanties zijn op de hoogte gebracht van deze operatie.

Informatieavond
De gemeente organiseert voor inwoners van de ontruimingszone en schervengevarenzone een de informatieavond op 3 januari 2001 om 19.30 uur in Rijngaarde.