---

Ministerie van Defensie



---

EOD ruimt bommen in Bodegraven

18-01-2002

Twee Engelse vliegtuigbommen van duizend pond elk worden zondag (20 januari) door de Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht onschadelijk gemaakt. De bommen werden een paar dagen geleden net buiten de bebouwde kom van de gemeente Bodegraven op bijna tien meter diepte blootgelegd. De EOD verwijdert zondag eerst de ontsteking. Daarna worden de bommen naar een zandvlakte in de buurt van Woerden gebracht en onschadelijk gemaakt. De operatie begint om negen uur, vanaf zeven uur zet de politie de omgeving af. Naar verwachting is de klus rond het middaguur geklaard.

"De bommen liggen op een vervelende diepte", aldus Frank Barink, munitie-expert bij één van de bedrijven die civiele ondersteuning verlenen. "In opdracht van de gemeente Bodegraven hebben we de bommen opgespoord. Er was sprake van drie stuks, maar uiteindelijk hebben we er twee op een flinke diepte aangetroffen. De bommen zijn door de zachte veenlaag in de ondergrond naar een behoorlijke diepte gezakt zodat er een flinke put gegraven moest worden."

In verband met de ontmanteling van de bommen worden ruime veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt zondag een deel van de N-11 vanaf 08.30 uur afgesloten en het verkeer omgeleid. Bewoners van huizen en boerderijen in de omtrek moeten hun woningen enige tijd verlaten.