Gemeente Zaanstad


Twee Zaanse coffeeshops twee weken dicht

vrijdag 18 januari 2002

Maximale hoeveelheid softdrugs opnieuw overschreden

De Zaandamse coffeeshops Moonlight (Czarinastraat) en Headlines (Rozengracht) moeten twee weken hun deuren sluiten. Dat heeft burgemeester R.L. Vreeman van Zaanstad bepaald. De gedwongen sluiting duurt van zondag 20 januari 2002 om 0.00 uur tot zaterdag 3 februari 2002 om 24.00 uur. Als de coffeeshopeigenaren hun zaak niet zelf dichthouden, zal de gemeente dat doen.

Reden voor het besluit van de burgemeester tot handhaving ligt in het feit dat beide coffeeshops tot tweemaal toe te grote hoeveelheden softdrugs op voorraad hadden. In de beleidsnota ´Coffeeshopbeleid gemeente Zaanstad´ staat dat de maximaal toegestane handelsvoorraad 500 gram is.

Na de eerste constatering op 31 mei 2001 zijn de eigenaren gewaarschuwd. Bij Moonlight ging het om een overschrijding met 459,3 gram; bij Headlines was 1180,6 gram teveel softdrugs aanwezig.

Op 11 januari van dit jaar is door politiemedewerkers opnieuw een overschrijding geconstateerd van de hoeveelheid cannabis en hasjiesj (Moonlight 254,1 gram, Headlines 265,4 gram teveel).

In de tussenliggende periode is er regelmatig gecontroleerd, maar zijn geen overtredingen geconstateerd.

Beide coffeeshopeigenaren hebben in een hoorzitting gelegenheid gekregen hun zienswijze omtrent de sluiting kenbaar te maken. Dat was voor burgemeester Vreeman onvoldoende aanleiding om op de voorgenomen beslissing terug te komen.

Informatie
Meer informatie bij Yvonne de Groot, afdeling communicatie, tel. (075) 655 24 18.