FC Twente

hoofdsponsor:

De benefietwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach heeft in totaal EUR 27.000 opgeleverd. Voorzitters van beide verenigingen overhandigden ieder een cheque aan burgemeester Mans van Enschede. Na afloop werd er officieel afscheid genomen van Hans Meyer. De Oost-Duitser stond drieënhalf jaar lang aan het roer bij FC Twente en is sinds 1999 trainer bij Borussia Mönchengladbach. Van afscheid nemen was het nog nooit gekomen, tot vanavond dus. Tussendoor werd er gevoetbald. De wedstrijd eindigde in 1-1.

foto: roy olthof
Overhandiging van de cheque voor de wedstrijd.

foto: roy olthof
Van Der Doelen als rechterverdediger.

foto: roy olthof
Van Der Leegte passt net op tijd.

foto: roy olthof
Heubach in de achtervolging.

Er begint een hechte band te ontstaan tussen FC Twente en Borussia Mönchengladbach, zo benadrukte vice-voorzitter Rolf Königs van de Duitse club vlak voor de aftrap. Hij dacht daarbij aan de Europa Cup-finale in 1975 en het 100-jarig jubileum van Borussia in 2000, waarbij FC Twente te gast was. Vanavond werd er een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd met de benefietwedstrijd tussen de twee clubs. De wedstrijd werd gespeeld voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Diverse geledingen binnen Borussia hadden geld verzameld voor dit goede doel en Königs kon daarom een cheque van ruim EUR 12.500 overhandigen aan burgemeester Mans van Enschede. Uit handen van FC Twente-voorzitter Wessels kreeg Mans even later ook nog EUR 15.000. Het geld zal gebruikt worden voor de wederopbouw van de rampwijk Roombeek.

Behalve een benefietwedstrijd was het ook een weerzien met oude bekenden. Berthil ter Avest, die acht seizoenen lang het rode FC Twente-shirt gedragen heeft, is de laatste tijd veroordeeld tot een plaats op de tribune bij zijn nieuwe werkgever. Vanavond mocht hij zijn rentree maken in het Arke Stadion. Een kwartier voor het einde viel hij in. Maar natuurlijk was het ook de avond van het Afscheid. In 1999 vertrok Hans Meyer al bij FC Twente, maar van een afscheid was het nog nooit gekomen. Tot groot verdriet van de supporters, bij wie 'Hansie' nog immer razend populair is. Twente-voorzitter Herman Wessels vond het ook erg jammer. "Maar ik ben blij dat ik je alsnog offcieel kan bedanken. We hebben je met lede ogen naar Borussia Mönchengladbach zien vertrekken. We hebben een fantastische trainer aan je gehad." Ook Meyer zelf was blij met het afscheid. "Ik ben blij dat ik nog een keer bij jullie kan zijn. Ik wil jullie bedanken voor jullie steun. Jullie zijn drieënhalf jaar fantastisch voor me geweest," aldus de 59-jarige Oost-Duitser. Maar kom bij hem niet aan met het spreekwoord 'uit het oog, uit het hart': "Ik zal altijd een klein beetje Tukker blijven!" Even later bij de persconferentie voegde hij de daad bij het woord en ging prompt op de stoel van de Twente-trainer zitten.

De wedstrijd zelf was niet bijzonder spectaculair. Met name in de eerste helft was het niveau erg matig te noemen. Van 't Schip: "We zijn een beetje te voorzichtig begonnen. Er zat te weinig diepte in het spel. De Gier en Booth kwamen te veel naar de bal toe. Alleen Cairo ging de diepte in. Van hem ging dan ook veel dreiging uit." Slechts enkele keren wisten de spitsen van Twente elkaar te vinden, maar die keren was het direct ook erg gevaarlijk. Het ene schot van De Gier ging net over, het andere verdween in het zijnet. De grootste kans was echter voor Borussia Mönchengladbach. Een schot van Nederlander Arie van Lent verdween via de handen van doelman Boschker tegen de paal.

Na rust startte Twente erg gedreven. Het resulteerde al na vier minuten in de openingstreffer. De Gier gebruikte zijn sterke lichaam goed in een duel met Pletsch. De Twentse aanvaller kon hierdoor alleen doorlopen richting doelman Stiel en rondde de kans fraai af: 1-0. De mannen van trainer John van 't Schip hadden al vroeg in de tweede helft kunnen uitlopen naar een 3-0 voorsprong, maar Van der Laan (een lob net over de lat), en Booth (van dichtbij naast) hadden geen geluk in de afronding. Verdedigend zat Twente ook redelijk in elkaar. Borussia wist nog wel gelijk te maken, maar de Duitse treffer viel uit een vrije trap, gegeven na een handsbal van Van der Leegte. De bal werd door Felgenhauer erg fraai via de binnenkant van de paal in het doel gedraaid. Verder werden er nauwelijks nog kansen weggegeven door de Enschedese defensie, waar Van der Doelen opnieuw als rechtsback opereerde. In de slotfase kreeg Twente via Van der Laan en Cairo nog enkele mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer.

Zo speelt Twente dus gelijk in de laatste krachtmeting van de winterstop. Komende zaterdag zal de competitie hervat worden met de uitwedstrijd tegen Roda JC. Van 't Schip ziet die ontmoeting met vertrouwen tegemoet. "Het was vandaag een nuttige oefening. In de tweede helft hebben we meer diepte in het spel kunnen brengen en goed gebruik gemaakt van de ruimtes. Na de wedstrijd van vandaag, en het goede trainen van de afgelopen weken, kunnen we goed naar Roda toewerken."

Toeschouwers : 9.000
Scheidsrechter: Wegereef
Gele Kaarten : Van der Leegte (FC Twente)
Rode Kaarten : geen
Doelpunten : 49. De Gier 1-0,
60. Felgenhauer 1-1.

Opstelling FC Twente:
Boschker, Van der Doelen, Grujic
(65. Van der Weerden), Pothuizen, Heubach, Ten Hag, Van der Leegte, Van der Laan (81. Muhamadu), Cairo, De Gier, Booth (76. Houwing).

Opstelling Borussia Mönchengladbach:
Stiel, Eberl, Pletsch, Kluge (35. Stassin),
Witeczek, Hausweiler (56. Demo), Ulich
(76. Ter Avest), Korell (65. Asanin), Küntzel
(56. Aidoo), Van Lent (65. Auer), Felgenhauer
(64. Van Houdt)

tekst: nico wantia

Geproduceerd door TriMM i.s.m. CasTel Media