Korps: Friesland, plaats: Friesland 20-01-2002
Politieberichten van 19/1 (13.00 uur) tot 20/1 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Een 42-jarige Leeuwarder is zaterdag om 13.30 uur aangehouden wegens diefstal uit een winkel aan het Ruiterskwartier. De man werd door een politiebeambte betrapt, toen hij twee boeken uit de winkel meenam zonder te betalen. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, maar kon, nadat de politiebeambte hulp had ingeroepen van collega`s, geboeid worden overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een aan de Gouderregenstraat geparkeerd staande auto. Van de auto werd een portier geforceerd, waarna een autoradio werd weggenomen. De 29-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Marssum: licht gewonde bij eenzijdig ongeval
Een 52-jarige automobiliste is zaterdag om 13.40 uur lichtgewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N383. De vrouw was met de rechter wielen van haar auto in de berm geraakt, waarna ze door sterk naar links sturen de macht over het stuur verloor en in een links van de weg gelegen sloot terecht kwam. Ze werd met licht letsel voor controle per ambulance naar het MCL overgebracht.

Harich: fietser gewond bij aanrijding
Bij een aanrijding op de Harichsterdyk is zaterdag 13.15 uur een 55-jarige fietsster uit Montfoort gewond geraakt. De vrouw sloeg op genoemde weg plotseling linksaf, waarna een op dat moment passerende 18-jarige automobilist uit Ruigahuizen haar niet meer kon ontwijken en een aanrijding volgde. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Drachten: aanrijding
Op de Lauwers vond zaterdag om 15.40 uur een kop-staart botsing plaats tussen twee auto`s. De aanrijding ontstond toen een 23-jarige automobilist uit Drachten te laat zag dat een 36-jarige plaatsgenoot op genoemde weg stil stond om linksaf te slaan. In deze auto zaten achterin drie kinderen, waarvan er een (leeftijd onbekend) na de botsing klaagde over een pijnlijke nek. Het kind werd daarom naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd voor onderzoek.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Een 34-jarige :Leeuwarder is zaterdag om 17.00 uur aangehouden wegens diefstal uit een winkel aan het Cambuurplein. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij vier pakjes scheermesjes wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen

Drachten: aanhoudingen brandstichting
Een 16-jarig meisje en drie jongens van 16, 14 en 15 jaar, allen uit Drachten, zijn zaterdag om 20.00 uur aangehouden wegens brandstichting in een leegstaand pand aan de Ratelwacht. Omstreeks genoemd tijdstip kreeg de politie een melding dat er jeugd in het pand aanwezig was en dat men probeerde brand te stichten. Toen men ter plaatse kwam werden de vier verdachten in het pand aangehouden. Zij bleken in het bezit te zijn van een jerrycan benzine. In een van de ruimten in het pand werd een stapel verbrand papier aangetroffen.

Franeker: caravan uitgebrand
Zaterdag omstreeks 20.30 uur is een caravan uitgebrand die gestald stond op een parkeerplaats aan de Leeuwarderweg. De brandweer had de brand snel onder controle maar kon niet voorkomen dat deze geheel in rook op ging. Men wist wel een gasfles uit de caravan veilig te stellen. Het is nog onbekend aan wie de caravan toebehoorde. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Leeuwarden: fietser gewond
Bij een ongeval op het Luchtenrek is zaterdag om 15.25 uur een 71-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond geraakt. De vrouw werd aangereden door een 29-jarige automobilist uit dezelfde plaats, die haar door de laagstaande zon over het hoofd had gezien en geen voorrang verleende. De vrouw werd voor onderzoek per ambulance naar het MCL overgebracht.

Sneek: onder invloed tijdens rijontzegging
Een 42-jarige Leeuwarder is zaterdag om 22.00 uur op de Jan Kannekenstraat aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. De man bleek bovendien nog een rijontzegging te hebben toot juni 2005. Op het bureau weigerde hij een blaasproef Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag werd tussen 21.45 en 23.30 uur ingebroken in en aan de Van Swietenstraat geparkeerd staande auto. Van de auto werd een portier geforceerd maar niets weggenomen. De 29-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Beetsterzwaag: aanhouding
Een 19-jarige inwoner van Boornbergum is zondag om 00.15 uur op de Hoofdstraat aangehouden. De man gedroeg zich vervelend toen politiebeambten een fietsverlichtingscontrole hielden op genoemde weg. Nadat hij herhaaldelijk was gesommeerd zich te verwijderen zonder daar gevolg aan te geven werd hij aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens het voldoen aan een vordering van de politie.

Heerenveen: Duitse voetbalsupporters aangehouden Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Heerenveen - Borussia Dortmund zijn twee Duitse supporters aangehouden. De mannen hadden twee kuipstoeltjes vernield en werden door meegereisde Duitse politiebeambten uit het vak gehaald. Nadat ze ieder een boete van 150 Euro hadden betaald, werden ze na afloop van de wedstrijd weer op de supportersbus huiswaarts gezet.

Wirdum: aanhouding
Zondag werd om 01.30 uur op de Legedyk een 46-jarige inwoner van Wirdum aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man op een brug urineren en spraken hem daarop aan. Toen de agenten proces-verbaal tegen hem wilde opmaken, weigerde de man echter zijn naam te noemen. Hij wilde doorlopen, waarop hij werd aangehouden. Omdat hij zich daartegen probeerde te verzetten werd de man geboeid naar het politiebureau overgebracht.

Oldeberkoop: te snel onder invloed
Een 53-jarige inwoner van Oldeberkoop is zondag om 02.00 uur aangehouden, omdat hij te snel en onder invloed in een auto reed. De man reed tijdens een snelheidscontrole op de Stellingenweg 126 km/u, waar 80 km/u is toegestaan. Toen hij staande werd gehouden, bleek hij bovendien gedronken te hebben. Op het bureau blies de bestuurder 550 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hem werd een rijverbod voor 6 uren opgelegd.

Ureterp: eenzijdig ongeval onder invloed
Een 21-jarige inwoner van Hurdegaryp is zondag om 01.50 uur aangehouden, omdat hij onder invloed een eenzijdig omgeval op de Weidebuorren had veroorzaakt. De man was door vermoedelijk te hoge snelheid van de weg geraakt en met zijn auto in een tuin beland. Op het bureau blies hij 595 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg opgelegd. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Een 42-jarige inwoner van Balk is zondag om 03.00 uur op de Schans aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 445 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Wolvega: aanhouding na mishandeling
Een 23-jarige Sneker is zondag om 04.10 uur op het Acht Pilarenplein aangehouden, nadat hij een 18-jarige inwoner van Wolvega om onduidelijke reden een vuiststag in het gezicht had gegeven. De verdachte had om onduidelijke reden op de Hoofdstraat naar het slachtoffer uitgehaald, die daarbij een bloedende hoofdwond had opgelopen.

Heerenveen: belediging
Een 28-jarige inwoner van Nieuwehorne is zondag om 04.30 uur op de Gedempte Molenwijk aangehouden, omdat hij tot tweemaal toe een politiebeambte had beledigd. De verdachte had zijn beledigingen geuit naar een agent toen deze in een surveillancewagen passeerde. Nadat hij daarop werd aangesproken, beledigde hij de agent nogmaals. Hij werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: belediging
Een 27-jarige Leeuwarder is zondag om 05.00 uur op het Ruiterskwartier aangehouden nadat hij een politiebeambte had beledigd. Hij riep de belediging naar een te voet surveillerende agent. Hij werd naar het politiebureau overgebracht.

Drachten: onder invloed
Een 25-jarige inwoner van Tilburg is zondag om 05.00 uur op de Berglaan aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies hij 585 /l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: belediging
Een 29-jarige Leeuwarder is zondag om 06.00 uur op het Hoeksterend aangehouden, omdat hij politiebeambten had beledigd. Surveillerende agenten zagen de man met een stoeptegel bij een supermarkt op genoemde locatie staan. Toen ze hem aanspraken en vrogen wat hij met de tegel van plan was, liet hij deze vallen en begon de agenten te beledigen. Hij werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: woninginbraak en diefstal auto
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Ruusbroecstraat. Men kwam op nog onbekende wijze de woning binnen, waarna onder meer een videorecorder en autosleutels werden weggenomen. De bij deze sleutels behorende auto, een Opel Astra stationwagen met het kenteken LF-SV-71, werd vervolgens ook gestolen. Een 35-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272