Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 januari 2002

PvdA-leider Melkert:

'CDA-plannen leiden tot inkomensonzekerheid ouderen'

De PvdA wil dat de hoogte van de ziektekostenpremie afhankelijk blijft van het inkomen. Dat zei PvdA-leider Ad Melkert in het Radio 1 journaal tijdens een debat met zijn CDA-collega Balkenende. Melkert waarschuwde het CDA 'niet dezelfde fout te maken als in 1994'. Toen joeg het CDA ouderen schrik aan met het voorstel om te tornen aan de AOW. Het CDA gaat nu dezelfde kant op met het voorstel om iedereen een hoge ziektekostenpremie te laten betalen, onafhankelijk van het inkomen.

De PvdA staat niet alleen met het pleidooi om ook in een nieuw ziektekostenstelsel de premie afhankelijk te laten blijven van het inkomen. Melkert: 'De ouderenbonden dringen er bij de politiek terecht op aan dat we bij de ziektekostenpremies blijven letten op de hoogte van het inkomen.' Het CDA wil (net als de VVD) dat iedereen een even hoge ziektekostenpremie gaat betalen. Dat pakt slecht uit voor veel ouderen, lage - en middeninkomens.

Melkert gaf in het debat nog een ander voorbeeld van het gemis aan sociale dimensie in de CDA-voorstellen. In het CDA-programma is een bezuiniging opgenomen van 2 miljard gulden op klasseassistenten, stadswachten en conducteurs. Melkert: 'Mijn conclusie is dat de heer Balkenende al die mensen ontslag aanzegt.'

Door te willen bezuinigen op stadswachten en conducteurs op bus en tram draagt het CDA niet bij aan het verbeteren van de sociale veiligheid op straat en in het Openbaar Vervoer. Dit gevoegd bij het feit dat deze kabinetsperiode miljarden guldens extra zijn geïnvesteerd in veiligheid en dat minister De Vries meer dan 3500 extra agenten op straat wist te krijgen, zorgt ervoor dat de beschuldiging van Balkenende dat de PvdA te weinig aan veiligheid zou doen, niet op feiten is gebaseerd.

Melkert benadrukte dat de resultaten van het beleid van Kok-2 ook inzet zullen zijn van de verkiezingen. Er is veel gedaan, maar er blijft veel te doen. Gelet op de opmerkingen van Balkenende over het WAO-voorstel van de SER, ziet de PvdA voldoende mogelijkheden om met het CDA de door de SER gedane WAO-voorstellen, te beoordelen en uit te werken.

In het debat kwam ook de veel gestelde coalitievraag aan de orde. De PvdA zal deze pas beantwoorden als de kiezers zich over de voorstellen van de verschillende partijen hebben uitgesproken.