FNV

Verkiezingsstrijd om voorzittersstoelen. Heeft het EP meer oog voor poppetjes dan inhoud?

Europa - europa@dds.nl

Deze week woedde in Straatsburg een verkiezingsstrijd. Het Europees Parlement (EP) koos nieuwe voorzitters voor Parlement en commissies. Uiteindelijk blijkt 'rechts Europa' de grote verkiezingsoverwinnaar. Met een enkele positieve uitzondering. Europarlementariër Theo Bouwman (Groen Links) wordt voorzitter van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.'Links Europa' ging in publicitair debat. 'Smullen',.... maar verstandig? 'Links' moet de gelederen weer snel sluiten! Deze week woedde in Straatsburg een verkiezingsstrijd. Het Europees Parlement (EP) koos nieuwe voorzitters voor Parlement en commissies. Uiteindelijk legde de Engelse sociaal-democraat Martin het af tegen de Ierse liberaal Cox in de strijd om het EP- voorzitterschap. Michiel van Hulten (PvdA) opende in de Volkskrant de publicitaire aanval op Groen Links. De Europese Groenen stemden voor Cox. Groen Links komt vandaag met een reactie in de Volkskrant. 'Smullen',.... maar verstandig?

RECHTS EUROPA WINT
Uiteindelijk blijkt 'rechts Europa' de grote verkiezingsoverwinnaar. Met een enkele positieve uitzondering. Europarlementariër Theo Bouwman (Groen Links) wordt voorzitter van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met Theo is het goed vakbondszaken doen. Bouwman neemt zich het volgende voor:" Na de recente bijna uitsluitend economisch georiënteerde uitbouw van de EU, met monetaire unie, de euro en het bijbehorende stabiliteitspact, moet er een versterking van de sociale component volgen. Een begin daarmee werd gemaakt in de afspraken van Lissabon. In Barcelona moet er vol gas vooruitgegeven worden met het sociale Europa. De komende jaren zal dat verder zijn beslag moeten krijgen en dat staat boven aan mijn prioriteiten lijstje."

SAMENWERKING NODIG
Ieke van den Burg (PvdA) ontvangt Bouwman met open armen. Ze vindt het gênant dat de socialisten deze positie kwijtraakten maar zegt tot nu toe prima met Bouwman samen te werken. Die samenwerking wil ze graag voortzetten. Het voorzitterschap van Bouwman beschouwt Ieke als een kans voor Groen Links om op de Europese sociale dimensie wat te betekenen. Van den Burg is uiterst ontevreden met de verkiezingsuitslag, die betekent opnieuw een verschuiving naar rechts. Dat maakt het moeilijker om vakbondsbeleid door te zetten. Ze betreurt het dat er zoveel energie is gestopt in posities, ten koste van de inhoud en het eigenlijke werk. Daarin geeft FNV Brussel haar groot gelijk! 'Links Europa' moet de gelederen weer snel sluiten!

De reacties van Michiel van Hulten en Groen Links kun je lezen in bijlage. (17/01/2002)

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa