Openbaar Ministerie

Den Haag, 18 januari 2002

Onderzoek TNO wijst uit:
Laserecho geen garagedeuropener, wèl gevaarlijk apparaat

De laserecho of lasershield is geen garagedeuropener, maar dient uitsluitend ter belemmering van snelheidscontroles met de lasergun. Verder kan de laserecho oogletsel veroorzaken. Tot deze conclusie komt het onderzoeksinstituut TNO, dat het apparaat op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft onderzocht.

Het Openbaar Ministerie vervolgt gebruikers van de laserecho voor het "belemmeren van een opsporingshandeling" (art. 184 Wetboek van Strafrecht). In een aantal kantonrechterzaken, waarbij gebruikers van de laserecho terechtstonden, voerden gebruikers het verweer dat het apparaat aangeschaft was en fungeerde als garagedeuropener. Volgens de gebruikers belemmerden zij niet opzettelijk de politiecontrole. Het OM heeft daarop de laserecho laten onderzoeken. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek is de parketten gevraagd om de "laserzaken" aan te houden.

Ongeschikt
In opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie heeft het Fysisch en Elektronisch Laboratorium van TNO een onderzoek uitgevoerd naar de werking van "laserechosystemen". "Het onderzoek maakt korte metten met de gevoerde verweren", aldus mr. J. Spee, hoofd Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. TNO toont aan dat de laserecho's die hier in Nederland worden verkocht, niet het doel hebben te functioneren als garagedeuropener. Een werkende garagedeuropener bestaat uit een zender, een ontvanger en het mechaniek om de deur te openen. De laserecho's die worden verkocht, worden geleverd zonder de benodigde externe transponder (deze is ook niet te verkrijgen) en bestaan slechts uit een displayunit voor in de auto en een transponder nabij de kentekenplaat. Het is dus geen compleet systeem en als zodanig ongeschikt als garagedeur-opener. Daar komt nog bij dat er geen enkele verkoper van garagedeuren is gevonden die dit apparaat verkoopt. Het systeem zou overigens ook een buitengewoon slechte garagedeuropener zijn, omdat het geen unieke code heeft. Dus zou iedereen met een laserecho elke garagedeur kunnen openen.

Gevaarlijk
Uit het onderzoeksrapport bleek bovendien dat de laserecho behoort tot een categorie producten die gevaar voor de huid en ogen oplevert. Na berekening is gebleken dat gevaar voor oogletsel bestaat, indien men zich binnen een afstand van 75 cm van de laserecho bevindt. Een automonteur of een politieagent die bij het zoeken naar of monteren van de laserecho in de straling kijkt, kan zelfs oogletsel oplopen. Dat gevaar wordt extra groot omdat de straling van de laserecho
-anders dan bij een laserpen- niet zichtbaar is. Men ziet de straling niet en zal dus ook de ogen niet dicht doen. "Een kwalijke zaak, die een verbod op dit apparaat zelfs nog urgenter maakt", aldus mr. J. Spee. Uit het rapport blijkt dat de laserecho niet per ongeluk aan kan staan, omdat de laserecho alleen werkt als de "aan"-knop wordt ingedrukt. Elke keer dat het contact wordt uitgezet en opnieuw aangezet dient ook de "aan"-knop van de laserecho opnieuw te worden ingedrukt.
Tenslotte blijkt uit het TNO-onderzoek dat de lasergun een betrouwbaar controlemiddel is.

Klik hier om het TNO-onderzoek te lezen.