CDA

Eurlings:differentiatie collegegelden moet van tafel

De mogelijkheid voor universiteiten om studenten in de toekomst voor een deel van hun mastersopleidingen (laatste 1 tot 2 jaar van de universitaire studie) 5 keer zo hoog collegegeld in rekening te brengen moet van tafel. Zo'n torenhoog collegegeld brengt de brede toegankelijkheid van het hoger onderwijs - wat juist onze kracht is - voor een groot deel van de studenten in gevaar. Iedereen moet de top-master opleiding kunnen volgen, vindt Tweede Kamerlid Camiel Eurlings. "Meer diversiteit in de opleidingen, opleidingen voor excellente studenten prima, maar dit staat los van het te grabbel gooien van de brede toegankelijkheid van de door de overheid bekostigde opleidingen in het hoger onderwijs. Op Amerikaanse toestanden met elite universiteiten zitten we hier niet te wachten."

De CDA'er vindt het onacceptabel dat minister Hermans zijn liberale plan probeert door te drukken en zich niets lijkt aan te trekken van de door de Kamer aangenomen motie-Eurlings waarin stond dat topmaster-studies niet tot verhoging van collegegelden mogen leiden. Eurlings zal de Kamer daarom opnieuw vragen de differentiatie te voorkomen.

In het komend debat over de Bachelors-Mastersstructuur wijst de CDA'er er op dat de term topmaster niet alleen internationaal op geen enkele manier wordt herkend, laat staan erkend, en zelfs in onze eigen binnenlandse situatie niet van kwaliteitscriteria wordt voorzien. Invoering van de Bachelors-Mastersstructuur had nu toch juist de bedoeling te komen tot internationaal herkenbare en eenduidige graden.

De CDA-fractie betreurt het dat de minister het onderscheid in titulatuur van HBO en WO wil afschaffen, ondanks de wens van de Kamer dit niet te doen.

Het CDA hecht aan stimulering van doorstroomroutes, zowel de route van MBO naar HBO als van HBO naar WO, en dringt aan op overheidsbijdrage in de bekostiging van cursussen voor HBO-bachelors die willen doorstromen naar een WO-mastersopleiding.