Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=425476


---

Persbericht

70 miljoen euro voor wederopbouw Afghanistan

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft maandag op de internationale donorconferentie voor de wederopbouw van Afghanistan een bedrag van 70 miljoen euro als Nederlandse bijdrage voor 2002 toegezegd. Hiervan is 30 miljoen bestemd voor humanitaire hulpverlening en 40 miljoen voor herstel en wederopbouw.

De helft van de toegezegde hulpbijdrage zal snel (binnen een maand) worden overgemaakt naar de de coordinerende VN-instelling (UNDP). De andere helft komt beschikbaar nadat tegemoet is gekomen aan een aantal zorgen en vraagpunten van Nederland.
In de eerste plaats moeten de Afghanen zelf het voortouw nemen voor de wederopbouw en ontwikkeling en zorgen voor behoorlijk bestuur, hierbij gesteund door multilaterale instellingen. In de tweede plaats moeten de donoren hun hulp op een dusdanig gecoordineerde wijze geven dat zij de betrokken Afghaanse instellingen niet voor de voeten lopen door ter plaatse weer eigen hulpstructuren met eigen voorwaarden op te zetten. Daarom zou iedereen zijn hulp moeten kanaliseren via een internationaal beheerd Trustfonds, waarin ook Nederland zijn bijdrage zal storten.

Als derde punt benadrukte minister Herfkens de noodzaak tot volledige partcipatie en een centrale rol van de Afghaanse vrouwen in het ontwikkelingsproces en de besluitvorming daarover. Tenslotte riep zij alle donoren op boter bij de vis te geven en hun aandeel te nemen in de kosten van de ontwikkeling van Afghanistan. Zij zegde toe dat Nederland ook op de wat langere termijn bij Afghanistan betrokken zal blijven en een van de belangrijkste donoren van het Trustfonds zal zijn. Vorig jaar trok Nederland reeds in totaal 50 miljoen euro uit voor de hulpverlening aan de Afghaanse bevolking via onder meer het Wereldvoedselprogramma (WFP), de VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr), het VN-kantoor voor Humanitaire zaken (OCHA), het VN-Jkinderfonds (Unicef), het VN-Bevolkingsfonds (unfpa), het VN-vrouwenfonds (Unifem), het Rode Kruis en andere niet-gouvernementele organisaties.

===