Carros

Opel pakt uit op Brusselse autotentoonstelling

Drie Europese primeurs van Opel

(21 januari 2002)

Opel staat met maar liefst drie Europese primeurs op de Autotentoonstelling van Brussel die van 17 tot 27 januari wordt gehouden. Met de Zafira 2.2 DTi zet het Duitse merk een snelle en zeer zuinige versie van de succesvolle zevenzitter op de markt. Voorts debuteert de Astra Cabio Turbo in Brussel. Deze vierseizoenen cabriolet wordt voortbewogen door een 192 pk sterke turbomotor. Tot slot is er de Frontera Avenue, een 4x4 die thuis is in de stadsjungle.

Naast deze premières toont Opel op de show natuurlijk nog veel meer nieuws. De multi-functionele Combo Tour vijfpersoons uitvoering en de Vivaro Concept V (gebaseerd op de Opel Vivaro die verkozen werd tot Van of the Year 2002) trekken de aandacht. Een andere spraakmakende Opel is de Vectra Signum², een conceptcar die laat zien waar Opel in de toekomst naartoe gaat met zijn personenwagens. Sportieve modellen die voor het voetlicht treden zijn de Astra Coupé Linea Blue en de Zafira OPC. Milieu speelt natuurlijk ook een belangrijke rol binnen het opel-gamma. Nieuw zijn de milieuvriendelijke Corsa ECO2, de op aardgas rijdende Zafira CNG en HydroGen3, een Zafira voorzien van een brandstofcel.

Krachtigste diesel in segment
Opels succesvolle zevenzitter dankt zijn populariteit onder andere aan het zeer flexibele Flex7 interieur.In Brussel krijgt de Zafira reeks een voor de zakelijke markt zeer interessante toevoeging. Per direct is hij leverbaar met Opels krachtigste viercilinderdieselmotor met directe injectie. De 2,2-liter ECOTEC-krachtbron ontwikkelt 92 kW/125 pk bij een maximumkoppel van 280 Nm. Dit betekent dat de Zafira 2.2 DTI op dit ogenblik de krachtigste diesel is in zijn segment. De 2.2 DTI 16V-motor haalt in de Zafira maar liefst een topsnelheid van 187 km/u en accelereert vanuit stilstand in 11,5 seconden naar de 100 km/u. En met een verbuik van 6,9 liter diesel per 100 kilometer is de Zafira 2.2 DTI ook nog eens één van de zuinigste autos uit het Opel gamma. De Zafira 2.2 Dti is per direct leverbaar als Comfort en Elegance. De Comfort uitvoering zal Euro 25.695 gaan kosten en de prijs van de Elegance is vastgesteld op Euro 27.995.

Turbokracht voor cabrio
In 8,0 seconden van 0 naar 100 km/u, een topsnelheid van 242 km/u, een maximumkoppel van 250 Nm en ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) heeft de Cabrio Turbo standaard. Daarmee doorbreekt de stijlvolle Astra Cabrio de grenzen in zijn klasse. Technisch gezien is de Astra Cabrio Turbo grotendeels identiek aan de Astra Coupé Turbo, die eveneens bij de specialisten van de Carrozzeria Bertone in Grugliasco in het Italiaanse Turijn wordt gebouwd. De krachtige turboaandrijving past uitstekend bij het karakter van de elegante Astra Cabrio. De Astra Cabrio Turbo is voor de zomer leverbaar in Nederland. Prijzen en uitvoeringen zijn nog niet bekend.

Stijlvolle 4x4 voor de stad
Beschermstrips op de flanken, bumpers gespoten in carrosseriekleur, vieriwelaandrijving, vijf deuren en nieuwe hoogwaardige stoelbekleding. Allemaal kenmerken van de nieuwe Frontera Avenue. Ten opzichte van zijn familieleden valt de Avenue op door het ontbreken van wielkuipverbreders en het reservewiel op de achterdeur. Voordelen: gemakkelijker manoeuvreren en parkeren, een beter zicht naar achter en een betere toegang tot de bagageruimte. In plaats van het reservewiel wordt standaard een reparatiekit met compressor en afdichtmiddel meegegeven..

De terreincapaciteiten worden natuurlijk ook niet onderbelicht. Met het inschakelen van de vierwielaandrijving (rijdend tot een snelheid van 100 km/u) kan met de specifieke terreinoverbrenging ook de terreinkwaliteit van de Frontera Avenue volledig benut worden.

Tot de uitgebreide standaarduitrusting behoren net als bij de andere Frontera-modellen ondermeer grote airbags voor bestuurder en voorpassagier, airconditioning, elektrisch bediende ruiten, 16" lichtmetalen velgen, mistkoplampen en een centrale vergrendeling met afstandsbediening. Voor de aandrijving kan uit alle Frontera-motoren worden gekozen: 2.2 16V, 2.2 DTI 16V en 3.2 V6. De Avenue is in de tweede helft van 2002 in Nederland leverbaar. Prijzen zijn nog niet bekend.