Ingezonden persbericht

Vierde kwartaal 2001 Unisys voldoet aan verwachtingen

Schiphol-Rijk, 21 januari 2002 - Unisys heeft in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2001 een nettowinst behaald van 34,4 miljoen dollar of 11 dollarcent per aandeel. Deze omzet werd behaald vóór een voorziening voor kostenreductie. In het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2000 was de nettowinst - vóór een voorziening voor kostenreductie - 129,2 miljoen dollar of 41 dollarcent per aandeel. De omzet in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2001 was 1,56 miljard dollar, een daling van zeven procent vergeleken met de pro forma omzet van 1,68 miljard in hetzelfde kwartaal van het vorige fiscale jaar. Exclusief fluctuaties van vreemde valuta daalde de omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal in het vorige fiscale jaar met vier procent.

Zoals aangekondigd, ondernam Unisys in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2001 een aantal acties. Zo werd het aantal banen wereldwijd met 3.750 verminderd, waaronder 750 door een vervroegd-pensioenprogramma voor medewerkers in de Verenigde Staten. Dit resulteerde in een voorziening voor belastingen van 276,3 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2000 reserveerde het bedrijf voor soortgelijke acties een bedrag van 127,6 miljoen dollar voor belastingen. Inclusief deze voorzieningen had het bedrijf in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2001 een nettoverlies van 169,4 miljoen dollar of 53 dollarcent per aandeel. In het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2000 werd een nettowinst behaald van 39,1 miljoen dollar of 12 dollarcent per aandeel.

Larry Weinbach, Chairman en CEO van Unisys
"De Unisys-medewerkers hebben als afsluiting van een zeer bewogen jaar een solide vierde kwartaal neergezet. We haalden de omzet- en winstdoelen die we in oktober 2001 aankondigden, en we hadden een cashpositie uit activiteiten van 267 miljoen dollar. Daarnaast zagen we een stabilisatie in onze omzetten in de Verenigde Staten. Het aantal bestellingen groeide in het vierde kwartaal."

Weinbach: "Het feit dat we, ondanks de laagste technologie-investeringen van de laatste 20 jaar, in elk kwartaal van het fiscale jaar 2001 winstgevend zijn geweest, onderstreept het succes van ons op technologie gebaseerde servicesmodel. In 2001 kwam 74 procent van onze omzet uit dienstverleningsactiviteiten. We zien positieve resultaten van ons doel om het aantal lange-termijnactiviteiten op outsourcingsgebied te laten groeien. De omzet op outsourcinggebied groeide in 2001 met tien procent. We sloten het jaar af met ruim 600 miljoen dollar aan contracten voor lange termijn-outsourcingsprocessen in het vierde kwartaal. Daarnaast zagen we in het vierde kwartaal een sterke groei in het aantal projecten op systeemintegratiegebied."

Unisys maakte ook vorderingen op het gebied van kostenreductie. De onkosten voor verkoop-, algemene en administratieve activiteiten werden in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2001 verlaagd met 16 procent in vergelijking met vorige jaren. In het gehele fiscale jaar 2001 werden deze kosten met 14 procent gereduceerd.

Bedrijfssegmenten

- De omzet in de servicesbusiness in het vierde kwartaal kende geen verschil vergeleken met dezelfde periode in het vorige fiscale jaar. Dit doordat de groei in outsourcing en de afname in andere services, zoals systeemintegratie, elkaar in balans hielden. De winstmarges in de services-business namen af met vier procentpunten tot 20,8 procent,terwijl de marge op services daalde tot drie procent.

- De klantenomzet in de technologiebusiness nam af met 23 procent vergeleken met het niveau van vorig jaar. Met name een lagere afzet van ClearPath-systemen is hiervan de oorzaak. De verkoop van ClearPath- en ES7000-servers groeide sterk vergeleken met het derde kwartaal van het fiscale jaar 2001. De nettomarge op technologiegebied nam af met 13 procentpunten tot 43,1 procent. De operationele marge daalde, vergeleken met het vierde kwartaal van 2000, met 17 procentpunten tot 10,3 procent.

Vooruitzichten
"We richten ons in 2002 op vijf strategische aandachtspunten, zodat we steeds meer een op technologie gebaseerde dienstverlener worden", zegt Weinbach. "Ten eerste richten we ons op omzetgroei op het gebied van langetermijnoutsourcing. Ten tweede willen we op systeemintegratiegebied groeien naar een grotere winstgevendheid. Ook ontwikkelen we geïntegreerde services en oplossingen op beveiligingsgebied, die tegemoetkomen aan de wensen van onze klanten. Als vierde aandachtspunt willen we de verkoopcijfers van onze op CMP gebaseerde servers verder gaan stimuleren. Tot slot zullen we de kostenreducties waar mogelijk verder doorvoeren. De tweede helft van 2002 zal sterker zijn dan de eerste. Zoals het er nu naar uitziet, behalen we onze verwachtingen voor het eerste kwartaal en het gehele jaar 2002. In het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2002 verwachten we een winst per aandeel te behalen van tussen de vijf en tien dollarcent. Dit door de zwakte van de Japanse markt."

Unisys
Unisys is een wereldwijde aanbieder van IT-diensten en -oplossingen. De 39.000 medewerkers ondersteunen klanten in ruim 100 landen bij de inzet van informatietechnologie om kansen te benutten, uitdagingen het hoofd te bieden en successen te behalen. Unisys biedt een compleet portfolio van bedrijfsoplossingen die zijn ontwikkeld op basis van de expertise op het gebied van consultancy, systeemintegratie, outsourcing, netwerkservices en beveiliging. Daarnaast levert het bedrijf hoogwaardige server- en gerelateerde technologieën. De specifieke verticale marktsectoren van Unisys zijn financiële services, transport, telecommunicatie, media, commerciële bedrijven en de overheid. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Schiphol-Rijk. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl. Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor.

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager Unisys Nederland
Tel: 020 - 526 78 47
Mob: 06 - 538 21 189
e-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com