Ministerie van Financien

de Voorzitter dan de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 's Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

21 januari 17 december DGB 2001-01692 2002 2001 2010203640

Onderwerp

Belastingaangifte 2001

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) over het invullen van de belastingaangifte 2001.

DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN,

W. Bos

Antwoord op vraag 1

Ja.

Antwoord op vraag 2

Nee. De Belastingdienst verstrekt per huishouden waaraan een E of P biljet wordt toegezonden tevens een aangiftediskette. Het betreft ongeveer 4,75 miljoen huishoudens. Personen, die geen computer bezitten maar wel op diskette aangifte willen doen, kunnen gebruik maken van een computer bij de Belasting­dienst. Deze mogelijkheid is ook voorzien bij de vakbonden en ouderen­organisaties (zie ook antwoord op vraag 3)

Antwoord op vraag 3

Afhankelijk van de persoonlijke situatie zal het invullen van het aangiftebiljet meer of minder problemen kunnen geven.

Belastingplichtigen kunnen met hun vragen over de belastingherziening en de invulling van het aangiftebiljet terecht bij de Belastingdienst en de Belasting­Telefoon. De Belastingdienst heeft zich daar op de volgende wijze op voorbereid.

· De nieuwe formulieren en toelichtingen zijn voor zover mogelijk vereen­voudigd.

· De capaciteit bij de BelastingTelefoon is sterk uitgebreid.

· Particulieren kunnen voor de invulling van het aangiftebiljet een beroep op de Belastingdienst, de zogenaamde Huba-campagne.

· FNV, CNV en de ouderenbonden geven hulp bij het invullen van de aangifte van hun leden. De Belastingdienst heeft hen uitvoerig geïnformeerd over de Belastingherziening en de gewijzigde aangiftebiljetten. Tevens zijn deze organisaties van computers voorzien teneinde ook hulp bij electronische aangifte te kunnen leveren.

Het invullen van de aangifte op diskette geeft belastingplichtigen extra gemak omdat de diskette berekeningen automatisch uitvoert, bijvoorbeeld de bereke­ning van drempels en vrijstellingen. Degene die in het verleden de aangifte op papier invulde, wordt daarmee de mogelijkheid gegeven de aangifte op diskette te doen.