Provincie Zuid-Holland

21-01-2002
Nieuw Bestuurlijk Platform zet zich in voor realisatie RijnGouweLijn

Veertien burgemeesters en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven gaan zich in een Bestuurlijk Platform inzetten voor de realisatie van de geplande light-railverbinding tussen Gouda, Alphen aan den Rijn, Leiden en Katwijk/Noordwijk. De aandacht van het Platform gaat uit naar een krachtige promotie van de aanleg van de RijnGouweLijn. Op 25 januari 2002 is de oprichting van het Bestuurlijk Platform RijnGouweLijn een feit.

Op die datum ondertekent de voorzitter van het Platform, de heer J.H. Boone, voormalig burgemeester van Gouda, een instellingsverklaring met de voorzitter van de stuurgroep van de RijnGouweLijn, gedeputeerde M. Norder van de Provincie Zuid-Holland.
Het Platform bestaat voornamelijk uit de burgemeesters van 14 gemeenten die bij de RijnGouweLijn (RGL) betrokken zijn alsmede de voorzitters van VNO/NCW regio West en van de Kamers van Koophandel Rijnland en Rotterdam.

Partijen zijn van mening dat de RijnGouweLijn van groot belang is voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de regio. Dit willen zij dan ook uitdragen. Voor het realiseren van een dergelijk project is het van groot belang dat bestuurders en publiek doordrongen zijn van het belang van de aanleg van de RijnGouweLijn. Taken van het Platform zijn het verzorgen van de public relations en de lobby naar departementen en Tweede Kamer. Belangrijk aandachtspunt is eveneens het onderzoeken van de ruimtelijke mogelijkheden die door de ontwikkeling van de RijnGouweLijn ontstaan in de verschillende gemeenten en die de realisatie van de lijn dichterbij brengen.

De RijnGouweLijn is de geplande light-railverbinding tussen Gouda, Alphen aan den Rijn, Leiden (binnenstad), Katwijk en Noordwijk. De RijnGouweLijn zal voor een deel gebruikmaken van bestaand spoor (tussen Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden Lammenschans). Voor een deel moet nieuwe infrastructuur worden aangelegd. Bij light rail wordt gereden met voertuigen die het midden houden tussen trein en (snel)tram. Dit type vervoer rijdt op kortere afstanden (tussen tien en veertig kilometer) en past zich in de stad aan het overige verkeer aan. Buiten de stad kunnen snelheden tot honderd km per uur gehaald worden.

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ondertekening van de instellingsverklaring, en de aansluitende lunch. De ondertekening vindt op 25 januari 2002 om circa 12.15 uur plaats in zaal Wassenaar van Holiday Inn Leiden aan de Haagse Schouwweg 10 te Leiden. Vervolgens wordt de lunch geserveerd in het Garden Restaurant. Tijdens de lunch zijn de heren Boone en gedeputeerde Norder graag bereid vragen van de media te beantwoorden.
Indien u bij de lunch aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk mee te delen aan Jeroen Disco van de Provincie Zuid-Holland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Disco van de afdeling Communicatie, telefoon 070 441 71 59 (buiten kantooruren via 06 53 484 062).