Gemeente Utrecht

Ondertekening Convenant Veilig Uitgaan binnenstad Utrecht

Het Convenant Veilig Uitgaan voor de binnenstad wordt op 21 januari ondertekend. Vier betrokken partijen hebben gezamenlijk het Convenant Veilig Uitgaan opgesteld: de georganiseerde horeca in Koninklijk Horeca Nederland (afdeling Utrecht), de Politieregio Utrecht (district Paardenveld), het Openbaar Ministerie (arrondissement Utrecht) en de gemeente Utrecht. Vertegenwoordigers van deze partijen ondertekenen het convenant. Namens de gemeente zal burgemeester Brouwer dit doen. De ondertekening vindt plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Utrechtse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland.

Uitgaan in de Utrechtse binnenstad wordt steeds populairder. Het uitgaanspubliek brengt veel levendigheid in de stad, maar ook geluidsoverlast, kleine criminaliteit en risico´s op geweld met zich mee. Daarvan hebben niet alleen bewoners last, maar ook het horecapersoneel, politie-agenten en natuurlijk het uitgaanspubliek zelf. Om het ook in de toekomst in de binnenstad op uitgaansavonden voor iedereen leuk en aantrekkelijk te houden, is het Convenant Veilig Uitgaan opgesteld. In het convenant is de inzet van de vier partijen beschreven vanuit de eigen verantwoordelijkheid voor het bevorderen van veilig en prettig uitgaan. De ondertekening van het convenant is de volgende stap in de samenwerking tussen de partijen. Vanuit deze samenwerking streven de partijen naar een goede balans tussen levendigheid, veiligheid en leefbaarheid in de Utrechtse binnenstad.

Ieder van de partijen draagt op zijn eigen manier bij aan een veilig uitgaansklimaat. Zo zijn de horeca-ondernemers primair verantwoordelijk voor de gang van zaken in en om het eigen bedrijf en hebben zij zorg voor een goede sfeer in hun etablissement. De politie zal binnen haar taak van het handhaven van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten pro-actief aanwezig zijn. Door personen op hun gedrag aan te spreken, zal de politie zoveel mogelijk reageren op dreigende ordeverstoringen en op die manier proberen escalaties te voorkomen. Het Openbaar Ministerie zal zorgdragen voor een snelle en concrete afhandeling van strafbare feiten die voortkomen uit het uitgaansleven. De gemeente tenslotte zorgt voor voorzieningen in de openbare ruimte die bijdragen aan prettig uitgaan, zoals verlichting, fietsparkeergelegenheid en taxistandplaatsen. Daarnaast begeleidt de gemeente (in dit geval Wijkbureau Binnenstad) het samenwerkingsproces tussen de verschillende partijen.

Het Convenant Veilig Uitgaan geldt voor de Utrechtse binnenstad en heeft vooralsnog een looptijd van 5 jaar. Tussentijds worden de afspraken en de werking van het convenant regelmatig getoetst.