Mini-onderneming Dia-Digital

Mini - onderneming Dia Digital is opgericht door twaalf studenten van het Hoornbeeck College, een MBO -opleiding, gevestigd te Rotterdam. Voor een jaar zijn zij de uitdaging aan gegaan om samen met de mini-onderneming een eigen bedrijf te runnen. Een optimale afspiegeling van een commercieel bedrijf is dan ook één van de doelstellingen. Hieronder vindt u wat algemene informatie van hoe en met hulp van wie onze mini-onderneming tot stand is gekomen.

Algemene informatie

Stichting "Mini-ondernemingen Nederland"

Stichting "Mini-ondernemingen" heeft dit leerproject ontworpen en is inmiddels al wereldwijd verspreid. In Nederland zijn er ongeveer 200 miniondernemingen voor studenten van MBO en HBO niveau. De stichting zorgt voor twee begeleiders:
- een accountant die onze administratie controleert;
- een mentor die aan de zijlijn meekijkt.
Er worden ook een aantal evenementen georganiseerd en er zijn ook verschillende prijzen te winnen met je Mini-onderneming. In januari is er een marktdag georganiseerd waar alle miniondernemers hun onderneming kunnen presenteren. Op deze dag worden de ondernemingen ook genomineerd voor de "top" door een jury. De beste onderneming van Nederland gaat naar de finale en zal misschien dan wel eindigen aan de top van Europa.

School

Onze school zorgt ook voor een stukje begeleiding. Vanuit school is er dus ook een begeleider (een begeleidend docent). Deze docent kijkt ook aan de zijlijn met ons mee en geeft ook eventuele aanwijzingen.

Van de school hebben we ook een kantoor beschikbaar gekregen van waaruit we kunnen opereren. Het project staat echter wel los van de lessen. Dat betekent dat wij als ondernemende studenten alleen buiten de lessen om mogen werken aan onze onderneming.

Omschrijving plan/ keuze product

Oriëntatie:

Deze periode hebben wij gebruikt om te zoeken naar een goed product. Dit hebben wij gedaan d.m.v. brainstormrondes en marktonderzoek. We kwamen uit op de volgende producten: - Euro muntjes (voor in een winkelkar).
- Dia's digitaal maken.

Om de volgende redenen hebben wij gekozen voor het digitaliseren van dia's en negatieven:
- Minder bekend dan het Euromuntje.

- Niet afhankelijk van een paar bedrijven die Euromuntjes maken.
- Het hele productieproces in eigen huis halen.
- Door de grootte investering een breder takenpakket per afdeling oa.:
- Rekening houden met "afschrijving" in kostencalculatie.
- Adviseurs bieden klant een op maat gesneden product aan.
- Afdeling productie kan het assortiment d.m.v. meer kennis en software verbreden.
Voorbereiding:

In de voorbereiding hebben wij gewerkt aan de basis van onze onderneming. Elke afdeling heeft haar eigen schema's en procedures opgesteld. Ook is de naam van de onderneming gekozen.

Start/productie

Op 13 november 2001 is de eerste aandeelhoudersvergadering. Deze datum is het startschot voor onze verkoop- en productieperiode.

Liquidatie

De uiterste datum voor liquidatie is vastgesteld op 1 juni 2002. Dit betekent opheffing van de onderneming en verrekening met de aandeelhouders.

Vestigingsplaats

Het kantoor en de productiehal bevindt zich binnen het: Hoornbeeck College Rotterdam
Carnissesingel 210
3084 NA Rotterdam

Personeelsbezetting

De minionderneming "Dia Digital" heeft 12 personeelsleden (inclusief directeur). Deze 12 mensen zijn verdeeld over een 5-tal afdelingen:
- Algemeen (2)

- Financiën (1)

- Personeelszaken (2)

- Productie (3)

- PR en Marketing (3)

Deze 12 personen hebben een min./max.-contract met een minimale werktijd van 4 uur in de week.

Externe controle administratie

De controle van de financiële administratie zal worden uitgevoerd door: Accountant dhr H.C. van Nieuwkerk

Persconferentie

In de afgelopen tijd heeft mini-onderneming Dia Digital een unicum in de geschiedenis van het mini-ondernemen gepresteerd. Natuurlijk willen wij dit openbaar bekend maken en nodigen u daarom als pers van harte uit om deze bijzondere persconferentie bij te wonen.

De persconferentie zal plaatsvinden op maandag 21 januari 2002 in het Hoornbeeck College, gevestigd te Rotterdam Zuidplein. Adres: Carnissesingel 210
3084 NA ROTTERDAM
Mobiele nummer 06-10926917
Fax: (010) 481 87 28

De persconferentie zal om 15:30 beginnen en zal ongeveer een drie kwartier in beslag nemen. Op deze persconferentie zijn een aantal grote en plaatselijke kranten uitgenodigd. Hiernaast zal de directeur van de landelijke RMU (Reformatorische Maatschappelijke Unie) aanwezig zijn. Verder zijn natuurlijk ook aanwezig de bedrijven, die het samen met ons mogelijk gemaakt hebben, om dit unicum te realiseren.

Wat is de inhoud van onze persconferentie: Mini-onderneming Dia Digital zal vanmiddag iso-gecertificeerd worden volgens de regels die beschreven zijn in NEN-EN-ISO 9001:2000.

Voor verdere informatie zijn wij eventueel telefonisch bereikbaar op bovenstaand mobiele telefoonummer (zie adres!)

Wij hopen u hierbij voldoende geïnformeerd hebben.

Met vriendelijke groet,

Dia Digital

Karel Kok
(Algemeen Directeur)

P.S. Later op de middag volgt nog een nader uitgewerkt persbericht met betrekking tot de Iso- certificering. Ook deze informatie zal u per e-mail ontvangen.